Region

Hrvatska dobila novu vladu, Plenković premijer

Hrvatski sabor izglasao je novu Vladu na čelu sa predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice Andrejom Plenkovićem.
Hrvatska dobila novu vladu, Plenković premijer
Portal AnalitikaIzvor

Vladu je podržao 91 poslanik, trojica su bila uzdržana, dok ih je 45 bilo protiv. Plenkovićev tim podržalo je svih osam poslanika manjina, među njima i tri srpska, prenosi n1.

Nakon završene rasprave u Saboru zastupnicima se obratio se Plenković, obećavši da će nastojati da ne iznevjeri ukazano povjerenje. I

"Pristup koji sam jasno naglasio je uključiv i otvoren. U svakoj od tih ideja sigurno ima nešto pozitivno što sigurno može završiti i u konačnim zakonskim rješenjima", rekao je Plenković.

Istakao je da će nova Vlada brinuti o zaštiti manjina, penzionera i osoba sa invaliditetom.

"Vjerujem u svoje ministre. Smatram da će ovaj tim ljudi koji je ovdje oko mene dati sve ono što može. Vjerujem da će svoj posao raditi odgovorno, sa željom da ostave pozitivnog i konstruktivnog traga kao članovi hrvatske Vlade", kazao je Plenković.

Među 20 ministara nema dosadašnjeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića i ministra spoljnih poslova Mira Kovača, koji se vezuju uz radikalniju, desnu struju u HDZ. Tako će u Vladi sjedeti 16 ministara iz HDZ-a i četiri iz koalicije Most.

Hrvatska vlada je tako sa 21 članom na prvom mjestu po broju ministarstava u Evropskoj uniji. Bugarska se nalazi na drugom mjestu sa 18 članova Vlade, a onda slijede Danska, Francuska, Luksemburg, Poljska, Portugal i Velika Britanija sa po 17 članova Vlade.

Portal Analitika