Politika

Bošnjaci se u ponedjeljak konsultuju sa HGI i Forcom

Bošnjačka stranka (BS), Hrvatska građanska inicijativa (HGI) i Forca u ponedjeljak će početi zvanične konsultacije o zajedničkoj pregovoračkoj platformi s kojom će te tri partije nastupiti u daljim pregovorima sa predstavnicima drugih političkih subjekata, saopštio je lider BS-a Rafet Husović.
Bošnjaci se u ponedjeljak konsultuju sa HGI i Forcom
Portal AnalitikaIzvor

On je za agenciju Mina podsjetio da je manjinski politički savez te tri partije ustanovljen još 2012. godine.

"Dobro je funkcionisao i u parlamentu, i u drugim institucijama, kroz često usaglašene odluke i zajedničke stavove o mnogim bitnim pitanjiima, što predstavlja dobar temelj da našu saradnju nastavimo i u narednom periodu“, kazao je on.

Dodao je da će njihova buduća pregovoračka platforma imati najvažnije programske ciljeve i projekte koje su te partije predstavile građanima i svojim biračima u izbornoj kampanji.

"Izborni program BS-a zasnovan je na realnim potrebama bošnjačko-muslimanskog naroda u svim lokalnim sredinama. Prvenstveno se radi o ekonomskim projektima kojima bi se izgradila infrastruktura i pokrenula privreda na sjeveru Crne Gore, ali i u svim ostalim krajevima gdje žive manjinski narodi. Tražićemo značajno veća budžetska izdvajanja za te sredine i ulaganja u putnu, vodovodnu i komunalnu infrastrukturu, u zdravstvenu zaštitu, školstvo, sport i kulturu“, precizirao je Husović.

On je naglasio da BS ima „jedino obavezu prema građanima u našim sredinama, i svojim biračima koji su u nama prepoznali svoje predstavnike“.

"Tražićemo i mnogo veći stepen otvorenosti institucija prema kadrovima iz redova bošnjačko-muslimanskog naroda, povećanje zastupljenosti u izvršnoj vlasti, državnoj administraciji, sudstvu, tužilaštvu, policiji i u lokalnim službama, kao i u medijskom javnom servisu. BS smatra da je jačanje institucija i vladavine prava najvažniji društveni interes i da se moramo odlučnije suprotstaviti organizovanom kriminalu i korupciji na svim nivoima. Podsticaćemo dalju regionalnu saradnju i dobrosusjedske odnose što su za nas, uz evropske i NATO integracije - prioriteti državne politike“, kazao je Husović.

Prema njegovim riječima, BS bez obzira na sadašnja ili buduća partnerstva, ima visok nivo odgovornosti prema državnim interesima i prioritetima državne politike, i jedinu obavezu prema svim građanima, posebno prema biračima koji podržavaju politiku te partije.

„Pregovaraćemo prvenstveno o rokovima za realizaciju naših programskih ciljeva, jer nam je to prioritet, a ne ničije pojedinačne funkcije. Politika BS isključivo se kreira prema interesima naših sunarodnika i građana kojima smo obećali ostvarivanje našeg programa, ovdje u Crnoj Gori, i nigdje ni na jednoj drugoj adresi. Sve medijske insinuacije i spekulacije kojima se Bošnjačkoj stranci i njenom rukovodstvu pokušava spočitati nešto drugo, odbacujemo sa najdubljom indignacijom. Siguran sam da će BS, i u narednom periodu, nastaviti sa takvom politikom, jer smo je ugradili i u naš program, i sa njom sebe pozicionirali na političkoj sceni u Crnoj Gori“, zaključio je Husović.

Portal Analitika