Zanimljivosti

Bizaran novi trend među bogatima

Zamislite scenu, pet Kineskinja pažljivo sluša fotografa dok im objašnjava kako ispravno sjediti u javnosti. Pojašnjava međusobni utjecaj šminke, osvjetljenja i jagodičnih kostiju. Prostorija je luksuzno ukrašena, a gošće oprezno pijuckaju čaj iz nezamislivo skupog porculana. Iako bi se na prvi pogled moglo učiniti da su se prijateljice na prijepodnevnom opuštanju, uglađena petorka zapravo je u učionici. Prolaze kurs pod nazivom "Kako elegantno pozirati ispred kamere" Instituta Sarita, kineskog ekvivalenta nekadašnjih evropskih škola bontona. Sarita bogatim klijentima nudi i kurseve odgajanja djece, ispravnog sjedenja za stolom i pravilnog izgovora luksuznih robnih marki.
Bizaran novi trend među bogatima
Portal AnalitikaIzvor

"Većina mojih klijenata imala je neugodne situacije bilo u inostranstvu u ili tokom poslovne večere. Dolaze meni zato što sebi žele olakšati život", rekla ja Sara-Jane Ho, iz Instituta u Beijingu za BBC. Kaže da većina klijenata želi naučiti ponašati se u međunarodnom okruženju, a do sada je kroz njen institut prošlo oko dvije stotine Kineza. Interes klijenta bio je toliki da je otvorila i novu poslovnicu u Šangaju.

U Kini žive 190 milijardera i više od dva miliona milionera i ne čudi da novopečeni bogataši žele izgledati sofisticirano. Neki imaju jako malo ili nimalo praktičnog znanja o pravilima ponašanja. "Do prije trideset godina zemlja je bila izolovana. Porast bogataša dogodio se u relativno kratkom vremenu, a to je stvorilo ogroman pritisak na određene pojedince", priča Ho.

Zbog svega toga neki kineski bogataši mogu izgledati kao pravi neotesanci među starom evropskom elitom. "Jednostavno znanje, tipa kako ispravno držati nož i viljušku može ponekad prevagnuti u sklapanju poslovnog dogovora", kaže Džejms Hebert jedan od predstavnika britanske škole bontona Seaton u Kini. Škole bontona upisuju državni službenici, djeca na školovanju u inostranstvu, supruge koje ugošćavaaju neke bogataše, ali i obični Kinezi koji uživaju u putovanjima u inostranstvo. "Na idućem putovanju u Milano mogu samouvjereno reći mužu da nož ne smije držati kao bodež", rekla je jedna anonimna polaznica Hebertovog kursa. Za samo dva sata časa  kod Heberta, bogati Kinezi plaćaju oko 300 eura, što znači da se za kurseve odlučuju samo oni koji si to mogu priuštiti.

Kineski mediji sve više podsjećaju svoje sunarodnjake da postoje određene norme ponašanje koje moraju poštovati izvan granica domovine. Kako se Kina otvara ostatku svijeta, sve više Kineza putuje u inostranstvo i sve više Kineza završava u medijima zbog raznih ekscesa. Prije nekoliko godina je maloljetni Kinezašarao hram u Luxoru u Egiptu star oko 3.500 godina. Krajem 2014. godine su Kinezi urinirali pokraj benzinske pumpe, jer nisu htjeli platiti 70 centi odlazak u WC, a ovih dana su kineske vlasti objavile priručnik za ponašanje u inostranstvu.

 

Express.hr

Portal Analitika