Region

Hrvatska vlada po broju ministara rekorder u EU

Hrvatska vlada s 21 članom na prvom je mjestu po broju ministarstava u Evropskoj uniji. Bugarska se nalazi na drugom mjestu s 18 članova Vlade, a onda slijede Danska, Francuska, Luksemburg, Poljska, Portugal i Velika Britanija s po 17 članova Vlade.
Hrvatska vlada po broju ministara rekorder u EU
Portal AnalitikaIzvor

Najmanje članova Vlade ima Švedska i to njih deset, Kipar ih ima 11, a Austrija 12 članova vlade. Po 13 članova Vlade imaju Holandija, Latvija, Italija, Finska, Belgija, Slovenija i Slovačka. 

Njemačka, kao jedna od najrazvijenijih zemalja svijeta s populacijom od preko 80 miliona  stanovnika, ima tek 16 članova vlade. Na vrhu je kancelarka Angela Merkel i 15 ministara. Rusija ima dva ministra više i van Evropske unije slovimo među najbrojnijim.

Tako susjedna BiH ima premijera i 16 ministara, a Srbija iako ima više stanovnika nego Hrvatska, broji 20 članova vlade - premijera, sekretara i 18 ministara.

Po broju ministara Hrvatska je u rangu Albanije koja ima 19 ministarstava i 20 članova vlade.

Rusija, koja broji gotovo 150 miliona stanovnika, uz premijera ima 22 ministarstva, ali i osam potpredsjednika.

Rekord drži Šri Lanka s 52 člana Vlade

No, možemo odahnuti, jer i dalje daleko svjetski rekord po broju ministara. Po Guinnessu prvo mjesto drži Šri Lanka s 52 članova Vlade. Bila je to Vlada predsjednika Mahinda Rajapaksa iz 2005. godine.

(NN/index.hr)

Portal Analitika