Politika

Dedović: Odluku sam donio u skladu sa zakonom

Svi izvještaji opštinskih izbornih komisija su potpisani od većine članova tog tijela koji dolaze iz vladajućih i opozicionih političkih partija i ne sadrže primjedbe i prigovore na utvrđene rezultate izbora u tim opštinama, saopštio je član Državne izborne komisije (DIK) Vlado Dedović.
Dedović: Odluku sam donio u skladu sa zakonom
Portal AnalitikaIzvor

On je danas, na pres konferenciji predstavio dokumentaciju i stavove na osnovu kojih je donio odluku da glasa za potvrđivanje preliminarnih rezultata Parlamentarnih izbora prilikom jučerašnjeg odlučivanja u DIK-u.

Dedović je podsjetio da u opštinskim izbornim komisijama (OIK) sjede članovi koji su predstavnici vlasti i opozicije, a rezultati koje je proglasio DIK su, kako je naveo, u saglasju sa preliminarnim procjenama koje su koje su u izbornoj noći dale nevladine organizacije CeMI i CDT, a koje niko od političkih subjekata nije osporavao niti iskazao eventualne rezerve prema njima.

„Kako bih donio odluku u skladu sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika, izvršio sam neposredan uvid u zapisnike i izvještaje svih OIK-a i utvrdio sam da ni jedan izvještaj opštinskih izbornih komisija, ne sadrži primjedbe i prigovore na utvrđene rezultate izbora u tim opštinama“, rekao je Dedović u PR Centru.

Prema njegovim riječima, svo izvještaji su uredno potpisani od većine članova opštinskih izbornih komisija koje dolaze kako iz vladajućih tako i iz opozicionih političkih partija.

„Predstavnici opozicionih političkih partija u pojedinim opštinama iskoristili su mogućnost da ne potpišu zapisnike, ne dajući pri tom konkretne prigovore ni obrazloženja zbog istih“, kazao je Dedović.

On je pojasnio da od 1.206 biračkih mjesta u zapisnicima postoje primjedbe na proceduru brojanja glasova na samo tri biračka mjesta i to, kako je precizirao, biračko mjesto 11 i 12 u Opštini Andrijevica i biračko mjesto br. 12 u opštini Cetinje.

„Izvještaj OIK Nikšić, sadržao je primjedbe/prigovore koje se tiču postupka glasanja na 11 biračkih mjesta. Ni jedan prigovor se nije odnosio na utvrđene rezultate izbora i proceduru brojanja glasova. Svi podneseni prigovori su odbijeni kao neosnovani i bice vjerovatno predmet odlucivanja DIK-a u narednim danima“, rekao je Dedović.

On je rekao da je prilikom odlučivanja na DIK-u dio članova iskazao rezervu prema preliminarnim rezultatima izbora na bazi političkih stavova ne ulazeći u, kako je pojasnio, eventualno osporavanje zakonitosti izvještaja na bazi kojih je ta institucija donijela odluku o proglašenju rezultata.

„Čak su i pojedini predstavnici opozicionih partija iskazali pozitivan stav i nesumnjivu sadržinu zapisnika i izvještaja i jasno iskazali da svoj stav o neprihvatanju izbora baziraju na političkim stavovima partija iz kojih dolaze“, rekao je Dedović.

On je kazao da se, kao predstavnik civilnog sektora, isključivo vodim zakonitošću kada donosi odluke, „odnosno ne zastupam partijske interese“.

„Cilj civilnog sektora u radu DIK-a da se njen rad se odvija u zakonitoj proceduri, lišen partijskog uticaja. Žalim što moram reći da predstavljam usamljen primjer glasanja isključivo u skladu sa zakonom, odnosno da gotovo po pravilu kada su bitne odluke u pitanju, među članovima DIK-a dominira partijski interes u odnosu na poštovanje zakona“, istakao je Dedović.

On je kazao da se nada da će ovaj izborni proces predstavljati posljednji koji će biti sproveden od tako organizovane Državne izborne komisije.

„Cijenim da moj glas kao predstavnika civilnog sektora u DIK-u nije bio presudan za jučerašnju odluku da ta institucija utvrdi privremene rezultate izbora. Ta odluka bila je uslovljena odlukama koje su članovi izborne administracije na nižim nivoima utvrdili kao nesumnjive, a ja ih u zakonitoj proceduri verifikovao“, pojasnio je Dedović.

On je istakao da se juče nije odlučivalo o regularnosti izbora, već o broju glasova koje je svaka pojedinačna izborna lista dobila i o broju mandata koje će imati u narednom sazivu parlamenta.

„Činjenica je da su svi akteri ovih izbora u izbornoj noći iskazali svoj stav o privremenim rezultatima izbora – neki kroz ostavke, neki kroz lična i partijska zadovoljstva, što je sasvim prirodno. Moja uloga u procesu je bila da verifikujem ostvarene rezultate u zakonom propisanoj proceduri, u kojoj iste niko formalno nije osporavao“, kazao je Dedović.

Na pitanje novinara da li je neko vršio pritisak na njega, Dedović je kazao da otkad je član DIK-a „apsoulutno niko ni na koji način niti je vršio niti je mogao da vrši uticaj na proces donošenja odluka u kojem je učestvovao“.

„Podsjetiću vas da sam neko je je kritički ukazivao na sve ono što su problemi u sprovođenju izbornog zakonodavstva. Mislim da ćete se svi sjetiti informacija koje sam uporno dijelio sa javnošću da ulazak sa ovakvim biračkim spiskom u izborni proces, nije dobar za Crnu Goru“, naveo je Dedović.

Upitan da prokomentariše ocjenu rada DIK-a u toku izbornog procesa, Dedović je rekao da je insistirao da odluke koje donese ta institucija treba da budu objavljene na sajtu DIK-a.

„U dijelu transparentnosti, članovi moraju da imaju mnogo veći prag odgovornosti da odluke koje donose u DIK-u ne smiju da budu vođeni partijskim interesima. Nažalost, činjenica je da članovi DIK-a u najznačajnijem dijeku bitnih odluka ne slijede zakonitost, već puki partijski interes. Mislim da to treba da se promijeni“, smatra on.

Komentarišući prigovore koji su podnijeti Opštinskoj izbornoj komisiji u Andrijevici, Dedović je kazao da je vrlo malo prigovora stiglo DIK-u.

„Večeras u 20 sati ističe rok za predaju prigovora svih učesnika izbornog procesa. Mislim da do sada imamo dva biračka mjesta koja će biti ponovljena – biračko mjesto u Osnovnoj školi „Oktoih“ u Podgorici i biračko mjesto 108 u Nikšiću“, naveo je on.

Dedović smatra da izbori u Andrijevici treba da budu ponovljeni, a očekuje večears do 20 sati da DIK donese stav o tom pitanju.

(prcentar.me)

Portal Analitika