Društvo

Veb portal Vlade Crne Gore izložen DDoS napadima

Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije obavještava javnost da su u noći između 17. i 18 oktobra 2016. godine, i tokom jučerašnjeg dana, izvršeni DDoS napadi na portal Vlade Crne Gore (www.gov.me). Zahvaljujući kvalitetnom sistemu zaštite veb portal Vlade Crne Gore nije ni u jednom trenutku bio van funkcije.
Veb portal Vlade Crne Gore izložen DDoS napadima
Portal AnalitikaIzvor

Na monitoring sistemima registrovano je da je napad došao sa velikog broja IP adresa iz više zemalja.

“Riječ je o nastavku kampanje DDoS napada koji su izvršeni prethodnih dana na mnogobrojne portale u Crnoj Gori. Podsjećamo da su prije, u toku i nakon izbornog dana u Crnoj Gori na isti način napadnuti sajtovi i portali Cafea del Montenegro – CDM (www.cdm.me), Radija „Antena M“ (www.antenam.net), Centra za demokratsku tranziciju (www.cdtmn.org) i Demokartske partije socijalista Crne Gore (www.sigurnimkorakom.me).

Nacionalni CIRT tim preduzeo je sve mjere iz svoje nadležnosti u koordinaciji sa državnim organima, privatnim sektorom, kao i međunarodnim partnerima, kako bi napadi bili spriječeni, crnogorski portali nesmetano funkcionisali, a javnost bila pravovremeno informisana. DDoS napad (Distributed Denial of Service) je pokušaj napadača da učini određene servise nedostupnim korisnicima kojima je on namijenjen, slanjem velikog broja zahtjeva onesposobljava mrežu, server ili neki drugi dio infrastrukture na način da ne mogu funkcionisati”, saopšteno je Portalu Analitika iz vladinog biroa za informsanje. 

Portal Analitika