Društvo

Portal zdravlje.co.me počeo sa radom

Portal o zdravlju www.zdravlje.co.me počeo je sa radom u okviru programa HealthUP koji sprovode CAZAS, SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Podgorica i udruženje Roditelji. Cilj portala je da informiše, podrži i pomogne svim građanima u oblastima ostvarivanja adekvatne zdravstvene zaštite i poštovanja prava pacijenata.
Portal zdravlje.co.me  počeo sa radom
Portal AnalitikaIzvor

Uspostavljanjem informativnog portala o zdravlju kao svojevrsnog interaktivnog onlajn foruma, želimo da jačamo svijest i informisanost opšte i stručne javnosti o pravima građana kao pacijenata u zdravstvenom sistemu.

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori je omogućila podršku sprovođenju programa „HealthUP“ koji ima za cilj jačanje partnerskog dijaloga i saradnje između vladinog i nevladinog sektora u oblasti zdravstva.

Cilj programa, koji će naredne dvije godine sprovoditi CAZAS, SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Podgorica i udruženje Roditelji, je da se dodatno osnaže i ojačaju organizacije civilnog društva kako bi sistem zdravstvene zaštite bio efikasniji i više okrenut potrebama pacijenata.

Efikasan i odgovoran sistem zdravstvene zaštite jedan je od ključeva društveno-ekonomskog razvoja Crne Gore na putu ka članstvu u EU. Zato će ovaj projekat doprinijeti promociji vrijednosti i standarda EU na način što će uticati na usklađivanje javnih politika u sektoru zdravstva sa onima koje su važeće u EU.

Izrada portala samo je jedna od aktivnosti koje će ove tri organizacije sprovoditi u narednom periodu.

Sve aktivnosti fokusirane su na jačanje saradnje između vladinog i nevladinog sektora i uspostavljanje strateškog partnerstva između OCD i Vlade u cilju poboljšanja sistema zdravstvene zaštite u korist svih građana. Ključne aktivnosti projekta su formiranje Koalicije NVO koje su aktivne na ovom polju kako bi se povećao nivo njihove uključenosti u planiranje i sprovođenje relevantnih politika, izrada studija, analiza i drugih javnih praktičnih politika i publikacija u ovoj oblasti, organizovanje raznih događaja i seminara za predstavnike OCD i Vlade kako bi se ojačali njihovi kapaciteti, komunikacija i saradnja; praćenje primjene zakona i politika iz ove oblasti, sprovođenje zajedničkih aktivnosti u oblasti javnog zastupanja; uspostavljanje informativnog e-portala o zdravlju kao svojevrsnog interaktivnog onlajn foruma, jačanje svijesti i informisanosti opšte i stručne javnosti o pravima građana kao pacijenata u zdravstvenom sistemu.

Program menadžerka CAZAS-a Sanja Šišović izjavila je da već dugo postoji potreba da se kreira portal koji će građanima biti od pomoći kada je u pitanju prije svega njihovo zdravlje a zatim i poznavanje zdravstvenog sistema u Crnoj Gori.

-Kroz portal o zdravlju neće se targetirati samo teme koje su vezane za prevenciju već ćemo objavljivati i stručne tekstove i članke koji će biti od pomoći svim građanima. Sam portal obuhvata svoje tri komponente: HealthUP, Kutak zdravlja i Prava pacijenata. HealthUP se kontinuirano bavi međusektorskom saradnjom te će taj dio portala biti upravo na to i fokusiran. Kutak zdravlja okupiće sve korisne tekstove, članke, vodiče i priručnike koji će pomoći pacijentima, roditeljima i mladima da se edukuju o prevenciji nekih bolesti ili o tome kako živjeti sa hroničnim bolestima i liječenjem. Prava pacijenata su jedna od primarnih oblasti djelovanja naše organizacije te s time u vezi i ovaj vid podrške pacijentima. Kao zastupnici njihovih prava, tu smo da preko portala pružimo sve informacije o njihovim pravima, načinom ostvarivanja kao i da pružimo pomoć i podršku ukoliko imaju problem u ostvarivanju zdravstvene zaštite!  Okupili smo tim stručnjaka i saradnika, kako iz sistema zdravstva tako i iz NVO sektora te vjerujemo da ćemo na dnevnom nivou objavljivati zaista interesantne informacije, najave, tekstove itd. Svi koji žele da se uključe u rad portala dobrodošli su i mogu nam se javiti putem maila office@cazas.org .“- kazala je Šišović. 

Portal Analitika