Društvo

U skloništu utočište našle tri Romkinje

Od 2004. do kraja prošle godine evidentirano 38 žrtava trafkinga. U 30 slučajeva to su bili strani državljani - iz Srbije, Kosova, Bosne i Hercegovine, Ukrajine i Bangladeša. Devet osoba bilo je maloljetno, starosti od 12 do 17 godina, kazala je za Pobjedu Tijana Šuković.
U skloništu utočište našle tri Romkinje
Portal AnalitikaIzvor

Pojava prisilnih, ugovorenih brakova, u romskoj populaciji, sve je učestalija zbog čega je Vladina kancelarija za borbu protiv trgovine ljudima stavila fokus na suzbijanje ovog problema.

- U Vladinom skloništu za žrtve trgovine ljudima ove godine utočište su našle tri maloljetne Romkinje zbog toga što su bile primorane na ugovoreni brak - kazala je za Pobjedu Šuković, inače samostalna savjetnica u Kancelariji za borbu protiv trafikinga.

Prema njenim riječima, toliko ih je bilo smješteno i prošle godine, s tim što je jedna osoba bila žrtva prisilnog prosjačenja. Ona objašnjava da se u posljednje vrijeme prepoznaju žrtve prisilnih ugovorenih brakova, dok se ranijih godina uglavnom radilo o seksualnoj eksploataciji.

U posljednjih 12 godina zabilježena su dva slučaja trgovine ljudima u svrhu radne eksploatacije. Zemlje porijekla žrtava su Ukrajina i Bangladeš, a trafikanti su u oba slučaja pravosnažno osuđeni.

Više pročitajte u današnjem broju Pobjede

Portal Analitika