Društvo

POBJEDA: Revizija izmjena potrošačke korpe Monstata

Nacrt revizije metodologije minimalne potrošačke korpe biće revidiran, jer socijalni partneri nijesu postigli saglasnost za taj dokument, nezvanično saznaje Pobjeda .
POBJEDA: Revizija izmjena potrošačke korpe Monstata
Portal AnalitikaIzvor

Prema Monstatovom nacrtu revizije metodologije, u minimalnoj potrošačkoj korpi bi se umjesto 139 našlo 92 proizvoda, a prema probnoj potrošačkoj korpi bi mjesecni trošak za hranu, za četvoročlano domacinstvo, iznosio 253 eura ili 2,08 eura dnevno po članu. Neprehrambeni proizvodi i usluge - odjeća, obuća, struja, voda - za četvoročlanu porodicu su određeni na 304 eura ili 2,5 eura dnevno po članu.

Povodom nacrta javno su reagovali Unija slobodnih sindikata i Savez sindikata kategorično se protiveći usvajanju ovakve potrošačke korpe. Oni su ocijenili da je nedopustivo da potrošačka korpa iznosi 2,08 eura po članu, jer smatraju da će na ovaj način potrebe četvoročlanog domaćinstva biti nerealno prikazane. Sindikati negoduju i zbog toga što bi, ako prođe ovaj prijedlog, iz potrošačke korpe bila izbačena stavka troškova za stanovanje, a bili bi isključeni i alkohol, duvan, kupovina automobila i usluge u vezi sa održavanjem, godišnji odmor u inostranstvu, jer se ubrajaju u neprehrambene proizvode i usluge.

Više pročitajte u današnjem broju Pobjede

Portal Analitika