Protokol

SEDM: Promovisanje mira, stabilnosti i sigurnosti u regionu

Sastanak ministara odbrane Jugoistočne Evrope (SEDM- South East Defence Ministerial Initiative) održan je danas u Rimu i tom prilikom potpisana je zajednička izjava kojom su ministri odbrane zemalja Jugoistočne Evrope izrazili jedinstvenu odlučnost u promovisanju mira, stabilnosti i sigurnosti u ovom regionu.
SEDM: Promovisanje mira, stabilnosti i sigurnosti u regionu
Portal AnalitikaIzvor

SEDM je najstarija regionalna inicijativa koja ove godine slavi 20 godina postojanja. Zemlje članice SEDM su: Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Albanija, Crna Gora, Srbija, Slovenija, Turska, Rumunija, Grčka, Bugarska, Italija, Ukrajina, Gruzija, Sjedinjene Američke Države.

Na današnjem sastanku koji je otvorila je ministar odbrane Republike Italije, Roberta Pinoti istaknut je značaj SEDM kao inicijative koja je doprinijela razumijevanju i jačanju saradnje među zemljama, te da obilježavanje 20 godina postojanja SEDM-a treba da posluži kao podstrek svim članicama da i u narednom periodu ujedinjenim snagama doprinose efikasnosti zajedničkih procesa, a u cilju jačanja stabilnosti i sigurnosti regiona JI Evrope.

Sagovornici su saglasni u mišljenju da je bezbjednosno okruženje danas značajno drugačije od vremena kada je inicijativa pokrenuta, što implicira potrebu da buduće aktivnosti SEDM-a budu usmjerene ka rješavanju aktuelnih bezbjednosnih izazova, te da nema države koja se sa novim izazovima može izboriti samostalno.

Na sastanku je bilo riječi i o aktuelnoj izbjegličkoj krizi, kao i o jedinstvenom pristupu u borbi protiv terorizma, pri čemu je istaknut značaj regionalne i međunarodne saradnje u suočavanju sa ovim fenomenom.

Sastanku SEDM su ispred Ministarstva odbrane prisustvovali ppuk Velibor Bakrač, načelnik Direkcije za međunarodnu saradnju i Sanela Đozgić, šef Kabineta ministra odbrane.

Portal Analitika