Politika

Vujović: Nema prostora za osporavanje izbora

“Ne vidimo prostore za osporavanje izbora, bez obzira što se ni nama ne sviđa to što se desilo neposredno pred izbore. To nije dio izbornog procesa, ne može biti predmet naše analize, ali da mislimo da je to uticalo na neke birače, svakako jeste, kao svaki veliki događaj u predizbornoj kampanji što može uticati”, rekao je na konferenciji za medije predsjednik upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanje, Zlatko Vujović.
 Vujović: Nema prostora za osporavanje izbora
Portal AnalitikaIzvor

Vujović ističe, da bi neko mogao osporiti rezultate izbora, kako na nacionalnom nivou, tako i glasanje na pojedinačnim biračkim mjestima, mora da istaknete prigovore i obrazloži pravno zašto traži da nešto ne bude prihvaćeno.

“Ja imam problem ako neko nije istakao prigovor, a kaže ne priznaje rezultate izbora. Onda se postavlja pitanje da li je to nepriznavanje nešto što je dio izbornog procesa ili je dio da kažemo i dalje dio predizborne kampanje”, saopštava Vujović.

Šef posmatračke misije u CeMI-ju, Đuro Stojanović, kazao je da hapšenje 20 osumnjičenih za planiranje napada u Crnoj Gori nema veze sa izbornom procedurom, već je to pretpostavljeno izvršenje krivičnog djela koje je u nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva.

“Očekujemo da Specijalno državno tužilaštvo transparentno informiše javnost o svim sprovedenim akcija, urade svoj posao i obavijesti građane”, poručio je Stojanović.

On je dodao da su izborni dan obilježile brojne nepravilnosti koje su se u sličnoj formi pojavljivavale na relativno velikom broju biračkih mjesta.

„Nepravilnosti su u najvećem broju slučajeva bile rezultat neobučenosti biračkih odbora“, saopštio je Stojanović.

On je istakao da su u materijalima koji politički subjekti plasiraju na društvene mreže i svoje jutjub kanale, i video materijali sa utvrđenim spornim sadržajem koji je izbrisan za potrebe emitovanja na elektronskim medijima

Savić je ukazao da je procentualna zastupljenost nacionalnih partija manjinskih naroda u parlamentu 2012. godine bila 7,40, dok je 2016. godine 4,93 odsto.

Koordinatorka dugoročnih posmatrača, Dubravka Popović, navela je da je odluka Agencije za elektronske komunikacije da suspenduje aplikacije Viber i WhatApp, koja je pravdana potrebom za zaustavljanjem neželjene komunikacije, vid cenzure kojom su prekršeni demokratski standardi i ograničeno pravo građana da komuniciraju i budu informisani.

Predsjednik Upravnog odbora CeMI-ja, Zlatko Vujović, rekao je da, prema njihovim saznanjima, u DIK-u u toku procedura provjeravanja pristiglih zapisnika.

„Očekujem u narednih nekoliko sati preliminarne rezultate DIK-a“, kazao je Vujović.

Vujović je saopštio da očekuje ponavljanje izborima na nekim biračkim mjestima, poput nekih u Opštini Andrijevice. On je dodao i da je incident u Rožajama bio fizički, doveo je do prekida i jasno narušio izborni proces.

 

Ivona DROBNJAK

Portal Analitika