Abiznis

Kostić: Energetski projekti doprinijeće stabilizaciji javnih finansija

Realizacijom energetskih projekata u Crnoj Gori doći će do poboljšanja budžetskih prihoda, odnosno stabilizacije javnih finansija i popravljanja finansijskih indikatora u državi, ocijenio je ekonomski analitičar, Vasilije Kostić
Kostić: Energetski projekti doprinijeće stabilizaciji javnih finansija
Portal AnalitikaIzvor

On je za Dnevne novine kazao da su svi energetski projekti su od izuzetnog značaja za društveni i ekonomski napredak države.

Među energetskim projektima, čija je realizacija već počela, nalaze se izgradnja drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja, istraživanje nafte i gasa, postavljanja energetskog kabla između Crne Gore i Italije.

Kako je objasnio Kostić, u strateškom smislu prije svega je riječ o investicijama u energiju, koja je uvijek bila od posebnog značaja.

“U budućnosti će značaj energije naročito rasti, s obzirom da potreba za energentima i energijom u svijetu sve više raste, a da se neobnovljivi izvori smanjuju daleko bržom dinamikom od dinamike kojom se razvijaju obnovljivi izvori energije", smatra Kostić.

Prema njegovim riječima, uticaj tih projekata na podsticanje ekonomskog rasta i razvoja će biti značajan.

Govoreći o dugoročnom stepenu uticaja projekta istraživanja nafte i gasa, Kostić je objasnio da se za sada može samo nagađati.

“Ipak, bez sumnje ovaj projekat sa sobom nosi veliki uticaj na budući rast i razvoj naše ekonomije i društva u cjelini", naveo je Kostić.

Na pitanje da li će sa realizacijom tih višemilionskih projekata doći i do pada kamatnih stopa, Kostić je objasnio da takav uticaj ne očekuje direktno, već više indirektno.

"Kada govorimo o potencijalnom uticaju ovih projekata na kamatne stope, treba imati u vidu da se mehanizam uticaja na kamatne stope sastoji od mnogo činilaca kompleksno povezanih i da on ne funkcioniše jednostrano niti linearno i ne stoji pod uticajem samo jednog faktora. Stoga ne očekujem bilo kakav uticaj na kamatne stope direktno, već više indirektno i postepeno u dugom roku", zaključio je Kostić.

Portal Analitika