Politika

DIK nije uspjela da utvrdi privremene rezultate?

Državna izborna komisija (DIK) nije sinoć do ponoći uspjela da utvrdi privremene rezultate prekjuče održanih parlamentarnih izbora, piše Dan.
DIK nije uspjela da utvrdi privremene rezultate?
Portal AnalitikaIzvor

Prema saznanjima „Dana”, predstavnici svih opozicionih partija u DIK-u saopštili su da ne priznaju rezultate izbora i da ih ne treba proglasiti sve dok ne bude do kraja rasvijetljena policijska akcija hapšenja 20 državljana Srbije zbog sumnje da su navodno planirali napad na građane i institucije u trenutku objavljivanja prvih rezultata parlamentarnih izbora.

Demokratska partija socijalista, kako saznaje Dan, našla se u nezgodnoj situaciji jer nijesu imali dovoljno glasova da proglase privremene izborne rezultate. Zbog toga je sjednica komisije prekinuta i pauza je trajala nekoliko časova. Tokom pauze, članovi Državne izborne komisije u ime DPS-a pokušavali su da obezbijede prisustvo na sjednici što većeg broja opunomoćenih predstavnika podnosilaca izbornih lista iz redova svojih sadašnjih koalicionih partnera, ali i nekih drugih, manjih aktera prekjučerašnje izborne trke. Cilj je bio da se nekako namakne potrebna većina i preglasavanjem utvrde prijevremeni rezultati parlamentarnih izbora.

Prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika Državnu izbornu komisiju čine predsjednik i deset članova u stalnom sastavu i po jedan opunomoćeni predstavnik podnosioca izborne liste. Za ove izbore u sastav DIK-a imenovano je 14 opunomoćenih predstavnika podnosilaca izbornih lista.

Portal Analitika