Politika

Presedan za Viber i za Crnu Goru

Isključenje je trajalo od 17 do 19.30 časova. Agencija ima ovlašćenja u članu 145. Zakona o elektronskim komunikacijama da u slučaju zlonamjernih ili prevarnih poruka može isključiti internet ili pojedine vrste servisa - kazao je izvršni direktor Agencije Zoran Sekulić. Stručnjak za telekomunikacije Predrag Boljević ističe da su „međunarodni udar“ izveli ozbiljni i sposobni hakeri, koje je platio neko iz inostranstva.
Presedan za Viber i za Crnu Goru
Portal AnalitikaIzvor

Privremeno isključenje aplikacije Viber na dan izbora u Crnoj Gori nazvano je presedanom. Međutim, to nije jedini presedan.

Prvi put se desilo da je međunarodna hakerska grupa slala političke poruke građanima preko Vibera i to za vrijeme održavanja parlamentarnih izbora. Izvršni direktor Agencije za elektronske komunikacije Zoran Sekulić kaže za Pobjedu da su isključivanjem Vibera i WhatsAppa postupili skladu sa Zakonom o elektronskim komunikacijama.

 - Isključenje je trajalo od 17 do 19.30 časova. Agencija ima ovlašćenja u članu 145. Zakona o elektronskim komunikacijama da u slučaju zlonamjernih ili prevarnih poruka može isključiti internet ili pojedine vrste servisa - kazao je Sekulić.

Poruka koja je poslata građanima na dan izbora glasila je - DPS organizuje Bošnjake i Albance i cijelu dijasporu i plaća 250 eura glas…Ne dozvolite DPS-u da ukrade još jedne izbore - izađite i glasajte! Sekulić objašnjava da se poruke ovakve sadržine šalju preko inostranih destinacija, pri čemu ističe da su na dan izbora poslate sa brojeva iz Kine i Velike  Britanije.

 - Ova poruka je slata preko Vibera, tako da operatori nijesu imali mogućnost da spriječe distribuciju tih poruka sem da se isključi upotreba Vibera - kaže Pobjedin sagovornik. 

Povodom ove specifične situacije oglasio se i direktor kompanije Viber za Centralno-istoč- nu Evropu Vuk Brajović, koji je ocijenio da je „odluka o ukidanju Vibera, ma koliko ona bila opravdana da se sprečava uticaj navedenog sadržaja, bila sprovodena van procedure i protokola koji se najčešće primjenjuju za takve situacije“.

 - Nastanak ove „krize“ po svemu sudeći potiče iz nekompatibilnosti elemenata crnogorskog zakonodavstva i primjene savremenih komunikacionih tehnologija - kazao je Brajović. On je naveo i da je komentar Vibera u tom trenutku bio da je to bio izuzetak, ako ne i presedan. I prema saznanjima Agencije za elektronske komunikacije to je bio presedan, jer su prvi put zabilježene ovakve aktivnosti, međutim izvršni direktor Sekulić smatra da je Viber napravio propust.

 - Mi ćemo u komunikaciji sa Viberom ubuduće eventualno sprečavati ovakvu zloupotrebu na način što sam Viber može da isključi slanje takvih poruka bez isključivanja cjelokupnog servisa - kazao je Sekulić.

Za razliku od te nevladine organizacije, sudski vještak i struč- njak za telekomunikacije Predrag Boljević smatra da je Agencija za elektronske komunikacije postupila u skladu sa zakonom.

 - Jedna od uloga Agencije je da reaguje i zaštiti crnogorske potrošače bilo koje mreže od spamova i zlonamjernih poziva - kazao je Boljević za Pobjedu. On smatra da su „međunarodni udar“ preko Vibera i WhatsAppa izveli ozbiljni i sposobni hakeri.

 - Kažu da je gašenje Vibera bilo presedan, ali isto tako su rekli da na Viberu nijesu zabilježene nikad ovakve aktivnosti  Prema tome ne vidim razlog da se na presedan ne odgovori presedanom ako ne postoji drugi način da Agencija zaštiti korisnike u Crnoj Gori - ističe Boljević.

Podsjecamo, 12. septembra ogromnom broju crnogorskih građanima poslata je SMS poruka iz Slovenije sadržine: „S uništenog Cetinja veceras krece još jedna Milova prevara. Mi ili on!“, uz potpis DF-a. Sekulic kaže da je Agencija za elektronske komunikacije tada reagovala i sugerisala operatorima da sprijece mogucnost slanja SMS poruka.

- Meutim, neposredno prije izbora 13. oktobra, najavljeno je da ce biti takvih poruka i mi smo sugerisali operatorima da sa dužnom pažnjom onemoguce njihovo slanje. Operatori su dobili obavještenja da ce Vlada ili državni organi da šalju takve poruke i mi smo ih obavijestili da nezavisno od toga ko šalje takve poruke sprijece mogucnost slanja - kaže on.

(Pobjeda)

 

Portal Analitika