Abiznis

Sedam opština mora realnije planirati razvoj

Ministarstvo ekonomije upozorilo je opštine, a prije svega njih sedam koje u narednih nekoliko mjeseci treba da donesu strateške planove razvoja, da budu realne.
Sedam opština mora realnije planirati razvoj
Portal AnalitikaIzvor

Do kraja ove godine razvojni planovi ističu Bijelom Polju (predsjednik opštine Aleksandar Žurić), Kolašinu (Željka Vuksanović), Tivtu (Snežana Matijević) i Žabljaku (Veselin Vukićević), a naredne Podgorici (Slavoljub Stijepović), Beranama (Dragoslav Šćekić) i Plužinama (Mijuško Bajagić).

Projekti

 - Ove opštine, koje su do kraja ove i u toku naredne godine obavezne da izrade novi strateški plan razvoja moraju se bazirati na realnim osnovama i moguć- nostima, kao i jasnim prioritetima – kazali su Pobjedi iz Ministarstva ekonomije i najavili da će za sedam opština biti obezbijeđena ekspertska tehnička podrška u procesu izrade novih planova.

Opštine u najvećoj mjeri realizuju projekte iz oblasti saobra- ćajne infrastrukture, zaštite životne sredine...

 - U značajno manjem procentu realizovani su projekti u okviru pametnog i inkluzivnog rasta, oni koji se tiču unapređenja konkurentnosti privrede i inovacija, socijalne i zdravstvene infrastrukture... To treba promijeniti. Sjeverni i središnji region dominantno realizuju projekte koji se u cilju postizanja održivog rasta, dok je u primorskom dijelu, gdje je turizam dominantna grana privrede, akcenat stavljen na projekte u okviru pametnog rasta. Ulaganja u projekte održivog rasta jesu neophodna, ali ne smije se zanemariti potreba za unapređenjem aktivnosti u okviru pametnog i inkluzivnog rasta, koja u slučaju ostala dva regiona treba pojačati - preporučuju iz Ministarstva.

(Pobjeda)

Portal Analitika