Društvo

Kako se prehraniti sa 2,08 eura dnevno?

Broj prehrambenih artikala smanjen sa 130 na 92. Može se zaključiti da je skoro 40 prehrambenih proizvoda iz prethodne korpe izbrisano i da je ona znatno redukovana („sve po preporuci nutricionista“) - naveli su iz Saveza sindikata.
Kako se prehraniti sa 2,08 eura dnevno?
PobjedaIzvor

Savez sindikata reagovao je juče na Monstatov nacrt revizije metodologije minimalne potrošačke korpe u kojoj će se umjesto 139 naći 92 proizvoda.

Kako su mediji prije nekoliko dana prenijeli, Monstat je uradio probnu potrošačku korpu prema cijenama iz januara, a po kojoj bi mjesečni trošak za hranu za četvoročlano doma- ćinstvo iznosio 253 eura ili 2,08 dnevno po članu. Neprehrambeni proizvodi i usluge (odjeća, obuća, struja, voda, gorivo, obrazovanje, zdravstvo, namještaj...) za četvoročlanu porodicu određen je na 304 eura ili 2,5 eura dnevno po članu. Iz nove potrošačke korpe izba- čena je stavka troškova za stanovanje, a isključeni su i alkohol, duvan, kupovina automobila i usluge u vezi sa  održavanjem automobila, godišnji odmor u inostranstvu, jer spadaju u neprehrambene proizvode i usluge. U SSCG se pitaju kako je moguće zadovoljiti dnevnu potrebu za hranom sa 2,08 eura.

Promjene

 - Ako kažete da je došlo do promjene u strukturi potro- šačke korpe zbog pojave novih proizvoda i usluga u potrošnji naših domaćinstava, zašto  nigdje nije navedeno koji su to novi proizvodi i usluge, već je mjesto toga smanjen broj prehrambenih artikala sa 130 na 92. Može se zaključiti da je skoro 40 prehrambenih proizvoda iz prethodne korpe izbrisano i da je ona znatno redukovana („sve po preporuci nutricionista“) - piše u saopštenju. Prema preporuci nutricioniste, isključeni su majonez, kečap, prženi krompir…, dok su zadržani hrana za bebe, crni hljeb. Primjedbe Kao osnovnu primjedbu na ponuđeni nacrt revizije metodologije minimalne potrošač- ke korpe u Savezu sindikata vide u načinu utvrđivanja, odnosno podatke koji se koriste prilikom utvrđivanja minimalnog iznosa hrane i neprehrambenih proizvoda i usluga koji obezbjeđuju održavanje života i radne sposobnosti, bilo pojedinca ili domaćinstva. SSCG pita zašto je urađena stratifikacija posmatranog uzorka na bogate, siromašne i one koji osrednje imaju.

- Zar svima nije neophodan jednak iznos prehrambenih i neprehrambenih proizvoda i usluga za zadovoljenjem osnovnih egzistencijalnih potreba, bez obzira koliko bili bogati ili siromašni – zaključili su iz ovog sindikata.  

(Pobjeda)

Portal Analitika