Politika

DPS izgubio samo u Rožajama i Plužinama

Demokratska partija socijalista pobijedila je u 21 od 23 opštine na parlamentarnim izborima koji su održani u nedjelju, pokazuju prvi preliminarni rezultati Centra za monitoring.
DPS izgubio samo u Rožajama i Plužinama
Portal AnalitikaIzvor

Po tim rezultatima, od 23 crnogorske opštine DPS je izgubio samo u dvije i to Rožajama i u Plužinama, gdje DPS nikada nije osvojio vlast. U Rožajama je ispred bila Bošnjačka stranka Rafeta Husovića, a u Plužinama više glasova je osvojila koalicijaKljuč, koja se oslonila na glasove Socijalističke narodne partije koja više od decenije drži vlast u tom gradu. Najbolji rezultat procentualno Đukanovićeva partija je ostvarila u novoj opštini Petnjici gdje su osvojili čak 60 odsto glasova, ostavivši daleko Boš- njačku stranku sa 18 odsto i Krivokapićevu SDP sa sedam  odsto podrške.

Više od pedeset odsto DPS je dobio u Andrijevici gdje je sa 53,8 odsto osvojio apsolutnu vlast i na paralelno održanim lokalnim izborima kao i u Šavniku gdje je osvojio 52,8 odsto. Impresivan rezultat DPS je ostvario i u Nikšiću - 46,7 odsto i Bijelom Polju - 46,9 odsto osvojenih glasova, gdje su do nogu potukli svoju političku konkurenciju. Glavni takmac DPS-a, Demokratski front u Nikšiću je osvojio veoma dobrih 27,7 odsto glasova, a u Bijelom Polju 18 odsto. Zanimljivo je da je Đukanovićeva partija ubjedljivo pobijedila u Beranama gdje je imala 41,7 odsto glasova ostavivši daleko iza sebe koaliciju Ključ sa 22 odsto i Demokratski front sa 20 odsto glasova. Demokratska partija socijalista osvojila je najviše glasova u Ulcinju 28,8 odsto ostavivši iza sebe dvije albanske koalicije. Koalicija predvođena Forcom je osvojila 25,2 odsto, a Gzimom Hajdinagom 22,5 odsto. DPS je pobijedio i na Cetinju gdje je za taj grad osvojio impresivnih 48 odsto ostavivši daleko iza sebe SDP i koaliciju Ključ sa osvojenih po 12 odsto. Đukanovićeva partija bila je ubjedljiva i u Gusinju gdje je osvojila 46 odsto glasova, a jedinog takmaca je imala u Brajovićevim Socijaldemokratama koji su osvojili 13,6 odsto glasova. Preliminarni podaci pokazuju da je i u tradicionalnom upori- štu DPS-a, Danilovgradu, Đukanovićeva partija sa osvojenih 47,1 odsto do nogu potukla svoje konkurente ostavivši daleko iza sebe Demokratski front sa 22 odsto i koaliciju Ključ sa 13 odsto.

DPS je pojedinačno najjača partija u Herceg Novom sa 35 odsto, Mojkovcu sa 45 odsto, Kotoru sa 38 odsto, gdje je lista na parlamentarnim izborima uzela nešto više glasova nego ona na lokalnim. U Budvi je DPS platio danak istragama i presudama za kriminal i korupciju Marovićeve ekipe, pa je došao na istorijski minimum podrške od 38 odsto. DPS je u Baru osvojio 39 odsto, a iznenađuje relativno loš rezultat Demokratskog fronta u tom gradu od svega 15 odsto. (Pobjeda)

Portal Analitika