Politika

Jakšić: Manjine su istrajno uz DPS, ujedinjenje opozicije nemoguće

Novinar iz Srbije Boško Jakšić ubijeđen je da će DPS Mila Đukanovića formirati vlast sa manjinama, jer je ujedinjenje opozicije u Crnoj Gori nemoguće.
Jakšić: Manjine su istrajno uz DPS, ujedinjenje opozicije nemoguće
Portal AnalitikaIzvor

Kako je rekao za B92, Đukanovićeva stranka je jedinstveni blok i ima "jaku gravitacionu silu", dok u opoziciji postoje velike razlike.

"Manjine su tradicionalno i istrajno uz DPS, a naravno da će biti trgovanja. Na drugoj strani, pregovori su mogući samo prilikom ujedinjenja opozicije, a mislim da je ono nemoguće", rekao je Jakšić.

Kako je naveo, Demokratski front je nacionalistička opozicija koja ima niz zahtjeva od kojih su neki čak ravni državnom udaru.

"Njihova potka je nacionalna, iako su oni prosprska i proruska opozicija. Postoji zahtjev da se poništi referendum o nezavisnosti, priznanje Kosova i sankcije Rusiji, dok sa druge strane imate Lekićev Ključ kao umjerenu, prozapadnu opoziciju. Oni bi mogli da se slože oko toga da ruše Đukanovića, ali dalje od toga ne", kaže Jakšić.

Na pitanje o tome kakvu poruku predstavlja velika izlaznost, Jakšić kaže da je to poruka da je "građanima dosta apsolutističke vladavine".

Ipak, Jakšić ističe da ako se političari mjere po rezultatima, onda je Đukanović svakako veoma uspješan.

"Ne mogu ni da nabrojim koliko izbora je dobio, od Miloševića, preko referenduma do danas. Znamo i da impotentna opozicija nikada nije uspjela ni da mu se približi, pa je ovo dosad najveći uspjeh opozicije", kaže Jakšić.

Takođe, on ističe da je ovo prvi put da lider DPS mora da ozbiljno pregovara oko ostanka na vlasti.

"I to ne zbog unutrašnje politike, nego zbog globalne teme kao što je NATO. Svakako je Rusija igrala značajnu ulogu pred izbore, ne toliko da održi neki uticaj, već da zaustavi širenje ka NATO, a Đukanović će sigurno zadržati evroatlantski kurs", smatra Jakšić.

Portal Analitika