Politika

Analitičari: Za političku stabilnost potrebna široka postizborna koalicija

Politički analitičar Miloš Bešić tvrdi da buduću Vladu treba da čini što više političkih aktera
Analitičari: Za političku stabilnost potrebna široka postizborna koalicija
Portal AnalitikaIzvor

Crnoj Gori potrebna je široka postizborna koalicija, stabilna Vlada koja će biti predano posvećena strateškim ciljevima - članstvu u EU i NATO i ekonomskom napretku, kažu za PinkM politički analitičari Miloš Bešić i Srđan Vukadinović. Tvrde da bi jedino tako bili polititički stabilno društvo, u suprotnom vlast DPS-a, Socijalidemokrata i manjinskih partija to ne garantuje.

„Meni se čini da je najbolje rješenje da se prave koalicije koje su šire i gdje će vlast DPS-a biti ograničena što većim brojem drugih aktera i da se što veći broj sposobnih aktera iz opozicije prosto uključi u proces vlasti i vladavine“, kazao je Bešić.

Analitičar Srđan Vukadinović ne isključuje da će predstavnici građanskog pokreta URA, iako u koaliciji KLJUČ, moguće biti dio buduće izvršne vlasti.

„Jer URA ima neke svoje namjere i zato je ušla u tu koaliciju, SNP i Demos ne u svakom slučaju. Ali unutar Ključa može jer su to dijametralno suprotne partije politički i ideološki oko nekih strateških stvari se bitno razlikuju, jedni su za NATO, drugi nisu, treći su za neku sredinu“, naveo je Vukadinović.

Udružene građanske partije sličnih programskih načela jedino donose stabilnost i to je, kako tvrde, najbolji način da se dođe do legitimne i mirne smjene vlasti što se, kaže Bešić, mora dogoditi prije ili kasnije.

„A ne da se prijeti nekakvim anarhijama, vaninstitucionalnim sredstvima, da se živi u atmosferi straha i tako dalje. Dakle, za političku stabilnost Crne Gore pa i za vladajući DPS u interesu je da imamo što veći broj aktera u budućoj Vladi“.

Posebno je istakao da je jučerašnje hapšenje 20 osoba koje su planirale da izazovu incidente u našoj zemlji indirektno uticalo na crnogorske birače. Nadležne institucije, prije svega Tužilaštvo, moraju taj događaj istražiti do kraja.

„To je nešto što je obilježilo čitav dan i ja bih rekao i eventualno se može pričati da je uticalo u određenoj mjeri na izborni rezultat. Svakako je unijelo jednu dozu straha, nervoze i neprijatnosti i nesigurnosti koja može da utiče na ponašanje birača i mislim da to treba do kraja zasvijetliti da se vidi o čemu se tu radi“, kaže Bešić.

Izbori, dodaje, treba da budu praznik demokratije a ne praznik straha. Ipak, tvrdi, lideri su pokazali političku odgovornost.

„I mislim da je taj strah uticao na ponašanje birača. Ipak bih se složio da se većina političkih aktera odgovorno ponašalo, pozivali su svoje pristalice da ostanu mirni da ostanu kućama, i kod njih se ta vrsta straha prelila od neželjenog scenacija. Ipak, ta elementarna politička odgovornost političke elite je bila na prihvatljivom nivou. “

Početak pregovora oko formiranja Vlade, zaključuju, može se očekivati veoma brzo. Poručuju da polititički akteri treba da iscrpe sve mehanizme i pokušaju da dođu do stabilne Vlade, u suprotnom u bliskoj budućnosti prilično su realni vanredni parlamentarni izbori.

Pink M

Portal Analitika