Kultura

BESAC FEST: Kulturna baština kroz prizmu mladih, nezavisnih i drugačijih (Foto)

Prvi multimedijalni Besac Fest uspješno je okončan 8. oktobra završnim programom Besac Fest Arhitektura - uvod u projekat koji će se baviti arhitekturom i kulturnom baštinom Skadarskog jezera, rečeno je Portalu Analitika iz organizacije ove manifestacije.
BESAC FEST: Kulturna baština kroz prizmu mladih, nezavisnih i drugačijih (Foto)
Portal AnalitikaIzvor

Naime, učesnici su kroz radionice, predavanja i obilazak lokacija mogli da se upoznaju sa namjerama da se ispitaju potencijali i mogućnošću razvoja lokacija na Skadarskom jezeru.

- U okviru svog kompleksnog jednomjesečnog programa koji se bavio muzikom, književnošću, filmom i arhitekturom, Besac Fest je uspio u svojoj namjeri da promoviše prostor istoimene tvrđave iznad Virpazara, ali i okolnih mjesta koja odišu kulturno-istorijskim i turističkim potencijalom, te da izgradi solidnu bazu za buduće programe na ovom prostoru. Drugi Besac Fest biće održan na ljeto 2017. godine, i to na prostoru potpuno renovirane istoimene tvrđave. Već postojećim programskim cjelinama biće dodat radionički i edukativni program. Tvrđava Besac, koja se ove godine pozicionirala kao prostor kreativnosti i umjetnosti, sljedeće će biti u potpunosti posvećena savremenom stvaralaštvu Crne Gore, regiona i Evrope – kazao nam je autor koncepta i organizator događaja Stefan Bošković.

besac02On je podsjetio kao je filmski program uključivao kratkometražne i dugometražne filmove „renesanse mladog crnogorskog filma“, a koji su imali zapažen festivalski život na festivalima na nekoliko kontinenata: „Umir krvi“ Senada Šahmanovića, „Biserna obala“ Dušana Kasalice i „Zakloni“ Ivana Salatića. Prikazan je i dugometražni film „Dvije povratne Titograd – Podgorica“ scenariste i reditelja Aleksandra Radovića, a cijeal manifestacija zatvorena je dokumentarcem „Object of punishment“ Jelene Tomašević.besac05- Književni program predstavio je na otvaranju festivala jednu od najznačajnijih spisateljica s područja bivše Jugoslavije – Dašu Drndić, koja je karijeru razvijala je u Beogradu, Torontu, te u Rijeci gdje je predavala na tamošnjem univerzitetu. Objavila je više romana, a njen „Sonnenschein“ (2007) imao izrazit uspjeh i na njemačkom i anglosaksonskom tržištu pod nazivom „Trieste“, gdje je dobio više značajnih kritika i nagradu časopisa Independent. Razgovor pred izuzetno zainteresovanom publikom vodio je novinar iz Beograda i urednik KPZ Beton Saša Ćirić – rekao je Bošković.besac03U literarnom dijelu on je posebno istakao razgovor na temu „Kako izgleda nezavisno izdavaštvo u regionu danas?“ priređen 17. septembra, u okviru koga se moglo više čuti o mladim izdavačkim kućama i njihovim autorima, čiji su „beskompromisni izdavački planovi okrenuti prije svega kvalitetnim domaćim autorima“.besac04- Predstavili su se „Partizanska knjiga“ iz Kikinde, koja pod sloganom Vjerovati, čitati, boriti se objavljuje, pored ostalih, djela Denisa Čokića i Nemanje Jovanovića. Iz Crne Gore je bila jedna od najmlađih i najagilnijih kuća - „Žuta kornjača“, sa autorima Ilijom Đurovićem i Branom Mandićem – dodao je naš sagovornik.

Bedem Fest donio je vrlo specifičan muzički program, sa raznolikim stilovima: od džeza, preko savremene umjetničke muzike do surf roka.

besac06- Otvaranje je obilježio hrvatski bend „Chui“ savremeni jazz sastav koji uspješno kombinuje elemente klupske plesne muzike, elektronike, jazz-a i rock'n'roll-a, a dan kasnije i najveće zvijezde ovogodišnjeg festivala - surf rock bend iz Siska, „Bambi Molesters“. Od 1995. do danas, snimili su niz albuma i svirali na mnogim svjetskim pozornicama - više puta i kao predgrupa R.E.M.-u. Internacionalna karijera obilježena je člancima i recenzijama albuma u poznatim časopisima kao što su Q, Uncut, The Sunday Times, Pitchfork, a njihove pjesme emituju se, između ostalog, na američkim i britanskim radio stanicama – rekao je on.

Kao poseban događaj navodi muzičku radionicu za studente Muzičke akademije sa Cetinja, koju je vodio eminentni ruski kompozitor Boris Filanovski, koji živi i radi u Berlinu.

besac07- Filanovski je napisao kompoziciju za studente, po narudžbi Festivala savremene umjetnosti TransArt u Bolcanu (Italija). U ambijentu tvrđave Besac radio je sedmočlani ansambl studenata, za ovu priliku okupljen pod imenom GusLiars. Oni su na našem tradicionalnom instrumentu – guslama pripremali izvođenje kompozicije Cantus with Cleansing for seven guslari, koju su premijerno izveli 25. septembra, na pomenutom festivalu u Italiji – naglasio je Bošković.

Podsjećamo, osim njega za produkciju prvog Besac Festa bili su zaduženi još podgorička Turistička agencija „Guliver“ i izvršni producenti Slobodan Radović i Snežana Nikčević, dok dizajn i fotografije potpisuje Luka Bošković. Festival je sufinansiralo Ministarstvo turizma i održivog razvoja kroz program podrške manifestacijama koja afirmišu kulturna dobra. Ostali pokrovitelji i prijatelji festivala su Ministarstvo kulture Crne Gore, Kulturni centar Bar, Opština Bar, Udruženje „Krokodil“ i Boka Art Film festival. Svi detalji manifestacije mogu se naći na sajtu Besac Festa
K.J.

Portal Analitika