Politika

Raonić: Pregovori o formiranju vlade neće biti laki

Izvršni direktor Građanske alijanse Boris Raonić, kazao je da će mandatar iz Demokratske partije socijalista (DPS) imati sigurne partnere za sastav nove vlade u manjinskim strankama i Socijaldemokratama (SD), ali da pregovori o formiranju vlasti neće biti nimalo laki.
Raonić: Pregovori o formiranju vlade neće biti laki
Portal AnalitikaIzvor

„Ono što može da zabrine mandatara iz DPS-a je činjenica da manjine na osvnovu prethodnih iskustava - a to smo vidjeli i u izjavama funkcionera manjinskih stanaka - neće omogućiti lake pregovore. Oni će tražiti međunarodne garancije za ono što bude dogovor između njih i DPS-a. Pregovori će, dakle, biti komplikovaniji nego što se očekuje.Što se tiče izbora partnera – sve je jasno“, istakao je Raonić za naš portal.

Na pitanje da li bi tzv. Vlada izbornog povjerenja mogla da bude model za sastav nove, uzimajući u obzir činjenicu da je i lider DPS-a Milo Đukanović u nekoliko navrata kazao da bi u budućoj vlasti mogle da budu i stranke koje su bile protiv crnogorske nezavisnosti, Raonić napominje da je Crnoj Gori potrebna takva vlada zbog nacionalnog pomirenja.

„Međutim, rezultati izbora su takvi da DF nije taj potencijalni partner, ali ni Demokrate zbog svog strateškog plana i trenda rasta. Partije koje su činile koaliciju „Ključ“ su toliko loše prošle na izborima da više nemaju težinu koju su imale. Unutrašnji problemi će vrlo brzo isplivati u nekoj od partija „Ključa“ zbog visoko postavljenih očekivanja i loših rezultata. Iako je postojalo raspoloženje za formiranje tog modela vlade, sada je veoma teško pronaći partnere za takve projekte“, smatra Raonić.

Portal Analitika