Politika

DPS-u apsolutna vlast u Andrijevici, u Budvi, Kotoru i Gusinju odlučivaće postizborni savezi

Na osnovu oko 70 procenata prebrojanih glasova na lokalnim izborima u četiri opštine, prema rezultatima koja je objavio CEMI, samo u jednoj opštini postoji nedvosmislena situacija ko će činiti vlast: Demokratska partija socijalista je osvojila apsolutnu vlast u Andrijevici, dok će u ostalim opštinama o prevlasti, u konačnom, odlučivati postizborna kombinatorika jer nijedna stranka nema natpolovičnu prednost.
DPS-u apsolutna vlast u Andrijevici, u Budvi, Kotoru i Gusinju odlučivaće postizborni savezi
Portal AnalitikaIzvor

Prema nepotpunim podacima, u Andrijevici DPS ima 20 mandata, SNP i Demokratski front po pet, Socijaldemokrate jedan dok su ispod cenzusa Demos, SDP i Pozitivna.

Opozicija je, ako se zbirno sagledaju pojedinačni učinci, ostvarila napredak u Budvi gdje je DPS samostalno osvojio 12 mandata. Demokrate su pojedinačno ostvarile najbolji sljedeći rezultat sa sedam mandata, koaliciona grupacija DF sedam, CDu dva, koalicija Demosa i SNP dva, Koalicija ,,Budva mora“ dva i Socijaldemokrate jedan. Građanska akcija, Pozitivna Crna Gora i Grupa birača ,,Uzdignimo Budvu“ ostale su ispod cenzusa. Prema očekivanoj kombinatorici, ukoliko dođe do saradnje opozicionara, DPS će se u Budvi preseliti u opozicione klupe.

U Kotoru na osnovu 68 odsto obrađenog uzorka, DPS ima 13 mandata, Demokrate Alekse Bečića pet, DF četiri, SDP 3 koliko je osvojio i SNP, Socijaldemokrate dva, ,,Bokeljski, crnogorski, evropski Kotor može bolje“ jedan mandat, URA jedan koliko je osvojio i HGI. Ispod cenzusa su radikali, Demos i Pozitivna.

U Gusinju, na osnovu 50 odsto uzorka, niko nema vidnu prednost: DPS osam, Socijaldemokrate i partija za Gusinje po sedam, SNP i SDP po tri, Bošnjačka stranka dva. Dvije albanske stranke ostale su bez mandata i izgubile odbornički status.

 
(opširnije u Pobjedi) 
Portal Analitika