Abiznis

NVO osuđuju odluku Agencije o gašenju Vibera i WhatsApp-a

Više nevladinih organizacija osudilo je odluku Agencije za telekomunikacije i poštansku djelatnost da crnogorski operateri blokiraju servise Viber i WhatsApp u izbornoj noći, te tako ograniče komunikaciju i informisanje građana.
NVO osuđuju odluku Agencije o gašenju Vibera i WhatsApp-a
Portal AnalitikaIzvor

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) osudio je odluku Agencije za telekomunikacije i poštansku djelatnost da operateri blokiraju Viber i WhatsApp i u izbornoj noći ograniče komunikaciju i informisanje građana.

Iz CDT-a su kazali da su, nakon pokušaja hakovanja njihovog sajta, ostali bez još jednog kanala komunikacije – Viber Public Chata.

"Molimo sve naše pratioce na Twitteru i Facebooku, da dijele informacije koje objavljujemo, kako bi tačne i objektivne informacije došle do što većeg broja građana", poručili su iz te nevladine organizacije.

Odluku Agencije osudila je i Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), koja je navela da se radi radi o nezabilježenoj cenzuri internet servisa na dan glasanja.

Građanska alijansa (GA) pozvala je Specijalno državno tužilaštvo da hitno reaguje povodom velikog broja prijava, a posebno povodom objavljenih snimaka o kupovini glasova u Baru.Oni najoštrije osuđuju "najavljeno gušenje slobode govora i komunikacija" od Agencije za telekomunikacije i zahtijevaju da se takva odluka koja, kako ocjenjuju, nije poznata državama demokratskog uređenja, odmah povuče. 

Direktor Agencije za elektronske komunikacije Zoran Sekulić izjavio je ranije da je odluka o gašenju Vibera i WhatsApp-a donešena jer operateri ne mogu da kontrolišu propagandne poruke koje stižu preko Kine.

Portal Analitika