Politika

MANS: Nezabilježena cenzura internet servisa na dan glasanja

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) osudila je gašenje Vibera i WhatsUP-a, navodeći da se radi o nezabilježenoj cenzuri internet servisa na dan glasanja.
MANS: Nezabilježena cenzura internet servisa na dan glasanja
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) naložila je svim telekomunikacionim operatorima da isključe mogućnost korišćenja aplikacija Viber, WhatsApp i drugih sličnih servisa, koji su tokom dana upotrijebljene za neželjenu komunikaciju sa korisnicima.
U reagovanju MANS-a navodi se da su veoma zabrinuti zbog gašenja internet servisa koji služe za razmjenu informacija, posebno Viber-a i Whatsupp-a. 
„Upravo ove servise građani masovno koriste da bezbjedno prijave slučajeve korupcije i dostave dokaze o izvršenju krivičnih djela protiv izbornih prava od kojih su mnoga već procesuirana ka Specijalnom tužiocu u formi krivičnih prijava“, kaže se u reagovanju.
Prema njihovim riječima, nezabilježena cenzura internet servisa na dan izbora pravda se neželjenim porukama koje se šalju korisnicima. 
„Međutim, neželjene poruke se svakako ne šalju prvi put korisnicima u Crnoj Gori, pa se time zasigurno ne može opravdati ovakva cenzura Interneta, odnosno onemogućavanje korišćenje ovih alata“, naglasili su iz MANS-a.
Iz te nevladine organizacije su podsjetili da se cenzurom Interneta služe samo najrepresevniji režimi i da crnogorske intitucije do sada nikada nisu ograničavale građanima pristup internetu, „pa cijenimo da ovakva odluka na dan glasanja svako ne doprinosi povećanju povjerenju građana u izborni proces“.
„Zbog toga apelujemo na EKIP da hitno suspenduje odluku o cenzuri Viber i Whatsupp servisa koju je donijela, jer je javni interes da se prijave krivična djela i izborne zloupotrebe mnogo veći od bilo kakve neugodnoti koju mogu izazvati poruke koje se masovno salju korisnicima“, poručili su iz MANS-a.
Iz te NVO su pozvali građane da nastave da prijavljuju krivična djela i izborne nepravilnosti preko Facebook Messengera MANS na NVOMANS i Izbori.se.
„Koji ne može biti ugašen, osim ukoliko Agencija ne odluči da suspenduje Internet servis u cijeloj državi“, dodaje se u reagovanju.

Mina

Portal Analitika