Društvo

Danilović apelovao da građani čekaju rezultate izbora kod kuće

Ministar unutrašnjih poslova, Goran Danilović pozvao je sve političke subjekte i građane da rezultate izbora čekaju kući, a ne na ulicama, kako bi se izbjegla svaka mogućnost da bilo ko, samostalno ili organizovano, zloupotrijebi izborni dan, a posebno izbornu noć.
Danilović apelovao da građani čekaju rezultate izbora kod kuće
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako je rekao kao ministar unutrašnjih poslova, do ovog trenutka nije imao nijednu zvaničnu informaciju o hapšenju Bratislava Dikića i drugih osoba.
On je rekao da je zabrinut kao ministar, ali ne toliko da bi danas bilo kome upropastio pravo na regularan izborni dan.
“Državni organi rade svoj posao, specijalno državno tužilaštvo svoj, a građani treba da rade svoj posao i policija da im omogući da svoje biračko pravo, koje imaju po Ustavu, ostvare, a sve ostalo da prepustmo onima koji imaju tačne i precizne informacije bez bilo kakvog nagađanja”, rekao je Danilović na konferenciji za novinare.
Kako je dodao, on ima nezvanične informacije, ali ih neće dijeliti sa javnošću.

“Zbog toga što očekujem da Uprava policije za ovakvu stvar zvanično obavijesti ministra unutrašnjih poslova o tome šta se dešava. Ja sam zabrinut zbog neobavještavanja, ne mogu biti zabrinut zbog toga što mediji obavještavaju”, naveo je Danilović.
On je rekao da tu zabrinutost ostavlja za trenutak kada bude zvanično znao da ima komunikaciju sa određnim državnim organima koja mu omogućava da prati o čemu se radi.

“Ali je svakako nedopustivo, da čak i na moj poziv direktor Uprave policije ne misli da ministar unutrašnjih poslova treba da zna da je uhapšen jedan plus 19 ili 19 plus jedan ljudi koji su, navodno, spremali čak i terorističke akcije, kriminalna udruživanja", kazao je Danilović.
On je poručio da će pomoći da se ohnemoguće svi koji imaju plan da izbornog dana eventualno naprave haos.
Danilović je kazao da je zabrinut što je 20 ljudi, koji su osumnjičeni da su planirali da večeras napravi haos, ušli u Crnu Goru, a da se ne zna kako su ušli. “Kako je to moguće? Kako je moguće da navodni komandant tim osobama krene u Crnu Goru baš na dan izbora, ili na granici između dana tišine i dana izbora”.

“Neko će za ovo morati javno da odgovor, ako misli da nije vrijeme sad i da neće morati sad, moraće da kaže bilo kad”, istakao je Danilović.
On je zatražio od crnogorske pocije da uspostavi direktunu vezu sa Ministrastvom unutršnih poslova Srbije kako bi stvar zajednički riješili.
Danilović je poručio da će detalljno ispitati zašto je u subotu od 14 i 55 do 15 sati i 15 minuta pao elektronski sistem na državnim prelazima. “Zašto nijesmo imali identifikaciju elektronsku kamera, ko ulazi i izlazi”.

“Ne prejudiciram ništa, dešavalo se to i ranije, ali pitam zašto baš juče. U narednim danima neko će morati da objasni”, istakao je Danilović.
On je dodao da nema informacije da bilo koji polictički subjekt stoji iza toga, ali ima informacije da je Dikić uhapšen i da specijalno državo tužilaštvo prezuma mjere koje im pripadaju.
Danilović je zamolio predstavnike svih lista da večeras, ko god bude imao razloga za slavlje, ne slavi na ulicama Glavnog grada, već kod kuće, bez javnog okupljanja, kako bi se izbjegla svaka mogućnost da bilo ko, po bilo čijem nalogu, samostalno ili organizovano, manje ili više zloupotrijebi izborni dan, a posebno izbornu noć.

“Biće vremena da slave oni koji treba da slave i biće vremena da eventualno u političkom smislu tuguju oni koji treba da tuguju. Ali, da bismo sačuvali ljude, spriječili bilo kakav povod da neko ostvari zao naum, još jedan molim sve političke subjekte i lidere da se odazovu mom javnom apelu i da pozovemo pristalice da rezultate dočekamo kod kuća”, poručio je Danilović.

Portal Analitika