Abiznis

Dolar ojačao

Dolar je na svjetskim valutnim tržištima ove sedmice ojačao jer je, nakon dobrih pokazatelja iz američke ekonomije, sve vjerovatnije da će centralna banka do kraja godine povećati kamatne stope.
Dolar ojačao
Portal AnalitikaIzvor

Dolar je ojačao prema euru 2,1 odsto, pa je kurs evropske valute skliznuo na 1,0970 USD, najnižu vrijednost od kraja jula.

Američka valuta je porasla i prema japanskoj, 1,2 odsto na 104,15 jena (JPY), takođe najvišu vrijednost u dva i po mjeseca, prenosi Hina.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je 1,2 odsto, na 97,78 bodova, blizu najvišeg nivoa u sedam mjeseci.

Jačanje dolara zahvaljuje se nizu novih podataka koji pokazuju da američka privreda solidno raste, što bi centralnu banku Federalne rezerve (FED) moglo navesti na povećanje ključnih kamatnih stopa do kraja godine.

U petak je objavljeno da je promet u trgovini na malo u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u septembru porastao 0,6 odsto, što je znatno bolji podatak nego u avgustu, dok rast proizvođačkih cijena ukazuje na jačanje inflacije.

"Nakon razočaravajućeg avgusta, čelnici Feda mogu biti zadovoljni podatkom o snažnom rastu potrošnje u septembru. Promatrači su sve sigurniji da će u decembru kamate biti povećane", rekao je direktor u firmi UFX.com, Dennis de Jong.

Trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji oko 70 odsto izgleda da će Fed povećati cijenu novca u decembru.

Portal Analitika