Svijet

DEUTSCHE BANKA: Ukidaju još deset hiljada radnih mjesta

Finansijski direktor Deutsche banke, Marcus Schenk, je obavjestio predstavnike radnika da će ta finansijska institucija morati da ukine još deset hiljada radnih mjesta, u cilju smanjenja troškova.
DEUTSCHE BANKA: Ukidaju još deset hiljada radnih mjesta
Portal AnalitikaIzvor

Iako takva odluka još nije donjeta, Schenkova izjava sa internog sastanka održanog prošlog mjeseca, kako navodi neimenovani izvor upoznat sa situacijom, nagovještava da Deutsche banka razmišlja o dodatnim otpuštanjima, s obzirom na to da joj prijeti kazna "teška" više milijardi EUR, kao i da je suočena sa krizom povjerenja među investitorima.

Prema programu restrukturiranja poslovanja, koji je prošle godine predstavio generalni direktor banke John Crian, Deutsche banka planira ukidanje devet hiljada radnih mjesta, što je skoro jedna petina od ukupne radne snage tog kreditora u svijetu, prenosi Biznis.ba.

Deutsche banka je pod pritiskom da snizi troškove, s obzirom da raste zabrinutost zbog mogućih ogromnih parničnih troškova.

Američko Ministarstvo pravde je nedavno zatražilo od njemačke banke da plati kaznu od 14 milijardi USD kako bi stavila tačku na istragu o prodaji rizičnih hipotekarnih kredita uoči izbijanja globalne finansijske krize.

Portal Analitika