Kultura

Žarko Mirković: Publika nam je potrebna koliko i mi njoj

Deseta sezona Crnogorskog simfonijskog orkestra biće otvorena sjutra u 20 sati koncertom na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta. Pod upravom maestra Grigorija Kraska, na premijernom nastupu u novoj sezoni solističku dionicu tumačiće jedan od najharizmatičnijih violončelista današnjice, belgijski umjetnik Dejvid Koen. Šta će sve obilježiti jubilarnu sezonu crnogorskih simfoničara, te koje su dalje smjernice i kočnice u razvoju ovog orkestra, razgovarali smo sa direktorom Muzičkog centra Crne Gore Žarkom Mirkovićem.
Žarko Mirković: Publika nam je potrebna koliko i mi njoj
Portal AnalitikaIzvor

POBJEDA: Ako imamo u vidu da svaki koncert na svoj način doprinosi sazrijevanju muzičke scene u Crnoj Gori, u čemu će se ogledati specifičnost nastupa kojim ćete biti otvorena 10. sezona Crnogorskog simfonijskog orkestra?

 MIRKOVIĆ: Za otvaranje smo morali pozvati veliko ime. Dejvid je fantastičan čelista. Saradnja sa umjetnikom takvog ranga znači mnogo i nama i publici. Sviraćemo i petu Betovenovu simfoniju, što obećava koncert kakav želimo na početku sezone.

 POBJEDA: Po čemu će se jubilarna sezona izdvojiti od prethodnih?

MIRKOVIĆ: Sama muzika je ono što svaku sezonu razlikuje od predhodne i što je najvažnije, sve bolji nivo našeg orkestra. „Žar ptica“ Stravinskog, Bartokov Koncert za orkestar i Klavirski koncert, Bergov violinski koncert, su remek djela muzike prošlog vijeka i veliki test za svaki orkestar, ništa manje nego Dvoržakove simfonije, i djela Bramsa, Šumana, Čajkovskog, Kodalja, Šostakoviča ili Baha, koja ćemo, pored ostalog, izvesti u ovoj sezoni. Posebno se radujemo Verdijevom Rekvijemu koji smo planirali za zatvaranje festivala A tempo. U svakom slučaju, mnogo divne, zahtjevne muzike, mnogo posla, ali svakako manje nego što objektivno možemo, jer dva termina mjesečno koliko nam je na raspolaganju za koncerte, daleko su od naših sadašnjih mogućnosti, ambicija i potreba publike. Nadam se ne za dugo.

(Opširnije čitajte u današnjem broju Pobjede)

Portal Analitika