Politika

Sputnjik: Nikolić dogovara uniju Srbije i Crne Gore ako pobijedi opozicija

Uticajni ruski medij Sputnjik, poznat po dobrim kontaktima sa Kremljom i ruskim obavještajnim službama, objavio je u četvrtak veče informaciju da je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić dogovorio u Moskvi uniju Srbije i Crne Gore ukoliko opozicija pobijedi u Crnoj Gori.
Sputnjik: Nikolić dogovara uniju Srbije i Crne Gore ako pobijedi opozicija
Portal AnalitikaIzvor

Tu informaciju je uz dokaze, skrin šotove teksta Sputnjika, objavio ugledni sarajevski list Oslobođenje i naveo da je ta vijest nedugo nakon objave povučena.

U tekstu pod nazivom ,,Nikolić dogovorio uniju Srbije i Crne Gore“ Sputnjik ekskluzivno saznaje kako je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić tokom posjete Ruskoj Federaciji razgovarao o mogućnostima ujedinjenja Srbije i Crne Gore u slučaju pobjede crnogorske opozicije na parlamentarnim izborima u nedjelju.

- Moguća nova bliskost, a upućeni govore i o ujedinjenju, bila bi formulisana u Nikolićevom prijedlogu koji bi u dogledno vrijeme iznio u javnost, što bi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ali i Rusija pozdravili i pružili pomoć, jer je riječ o volji naroda – navodi se u tekstu Sputnjika.

U tekstu se dodaje da bi ujedno „Nikoliću ovo bila i izborna platforma kojoj, po njegovom i ruskom mišljenju, premijer Srbije Aleksandar Vučić ne bi smio da se suprotstavi, zbog čega je Nikolić i najavio kandidaturu“.

Sputnjik dalje piše da je predsjednik Srbije uvjerio svoje sagovornike u Rusiji da je sve već dogovorio sa opozicijom u Crnoj Gori.

Rušenje Vučića

Sputnjik u tekstu ukazuje da je čitav plan dio šireg scenarija disciplinovanja i kasnijeg rušenja srpskog premijera Aleksandra Vučića koji je poznat po odličnim ličnim odnosima sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem.

- Osim što bi nakon deset godina počelo stvaranje unije dvije srpske države Nikolić bi na taj način napravio prvi korak ka rušenju Aleksandra Vučića. Zamisao Tomislava Nikolića između ostalog jeste da iskori kako bi prisilio Vučiča da ga podrži na predstojećim predsjedničkim izborima.

Faktor Željeznjak

Inicijativa Nikolića o kojoj piše Sputnjik poklapa se sa dvije inicijative zamjenika predsjednika Ruske Dume i generalnog sekretara Putinove Jedinstvene Rusije Sergeja Željeznjaka.

Prvu je lansirao u junu ove godine o uniji vojno neutralnih balkanskih država koje bi osim Srbije, i Crne Gore sačinjavale još Bosna i Hercegovina i Makedonija. Tu inicijativu su potpisale Nova Andrije Mandića i Demokratska narodna partija Milana Kneževića.

U drugoj inicijativi, koja je objavljena 26. septembra na sajtu Putinove stranke, Sergej Željeznjak predlaže formiranje Ujedinjene crnogorske opozicije koju bi sačinjavali Demokratski Front, Ključ i Demokrate Alekse Bečića. U ovom trenutku na crnogorskoj političkoj sceni se odvija proces konsolidacije pristalica demokratskih promjena koje sada predstavljaju tri snage - prva i najveća je Demokratski front, druga je nedavno formirana Velika koalicija Ključ, a treća su Demokrate Alekse Bečića, koje u sebi nose potencijal mladih naraštaja Crne Gore Što se tiče strateške perspektive, „Ujedinjena Crna Gora“, čije formiranje se predlaže, može konsolidovati zemlju i omogućiti državi da sprovodi samostalnu politiku polazeći od crnogorskih nacionalnih interesa-naglasio je Železnjak.

Zajednica

Da nijesu odustali od obnove ,,državne zajednice“ nekoliko puta su javno saopštavali Milan Knežević i Andrija Mandić.

- Ukoliko se u budućnosti bude ukazala mogućnost, mi smo spremni da se u demokratskom ambijentu borimo za ideju zajedničke države sa Srbijom i da učinimo sve da ponovo dođe do objedinjavanja naših bratskih naroda i da budemo jedan respektabilan državni subjekt u Evropi i na Balkanu, rekao je Knežević 25. maja ove godine.

Istog dana sličnu poruku je poslao lider Nove Andrija Mandić navodeći da ideja zajedništva ,,i dalje superiorna i da je budućnost Crne Gore u integraciji, zbližavanju i zajedništvu“

Izvor: Pobjeda

Portal Analitika