Crna hronika

Babačiću dvije godine i devet mjeseci zatvora

Baranin Džemal Babačić provešće u zatvoru dvije godine i devet mjeseci zbog utaje više od milion eura poreza. Tu odluku donio je Vrhovni sud koji je preinačio trogodišnju zatvorsku kaznu i umanjio je za tri mjeseca.
Babačiću dvije godine i devet mjeseci zatvora
Portal AnalitikaIzvor

Obrazlažući odluku, sudije Vrhovnog suda navele su da je ublažavanje pravosnažno izrečene kazne dozvoljeno kada se pojave okolnosti kojih nije bilo kada se izricala presuda.

 Nalaz

- Iz nalaza i mišljenja vještaka medicinske struke, utvrđuje se da je okrivljenom zdravlje narušeno – navodi se u odluci Vrhovnog suda.

Cijeneći medicinsku dokumentaciju i nalaz vještaka, Vrhovni sud smatra da je sudskom vijeću prilikom izricanja prvostepene presude bilo poznato da je Babičiću narušeno zdravlje sigurno bi bio osuđen na blažu kaznu zatvora.

Pravosnažnom presudom koju je izrekla bivša sutkinja Višeg suda u Podgorici, Valentina Pavličić, okrivljeni Babačić je oglašen krivim zbog krivičnog djela utaja poreza i doprinosa, i osuđen na tri godine zatvora i novčanu kaznu od 5.000 eura.

Istom presudom Babačić je obavezan da plati Poreskoj upravi iznos od 1.029.149,01 eura.

Detalji iz presude

U obrazloženju sutkinja Pavličić je navela da je Babačić u firmi vodio dvojno knjigovodstvo sa namjerom da bi kontrolisao sve one dažbine koje je platio državi, dok je kroz knjigovodstvenu evidenciju prikazivao samo ono na šta je plaćao porez. U dopuni nalaza vještaka ekonomsko-finansijske struke navodi se da je ukupan promet u barskoj robnoj kući „Džemo“, u periodu od 2004. do juna 2008. godine, prema dokumentaciji iz te firme, iznosio 8.104.616 eura.

Promet evidentiran u knjigovodstvenoj evidenciji iznosio je 1.959.000 eura, što predstavlja razliku od 6.144.000 eura. Ukoliko bi se uzela u obzir i 2003. godina, kada je poslovao kao samostalna trgovinska radnja, ta razlika je veća. Babačić je od aprila 2003. do juna 2008. pribavio sebi protivpravnu imovinsku korist, tako što u knjigovodstvenoj evidenciji nije vodio evidenciju čitavog prometa robe u maloprodajnim objektima u robnoj kući i butiku „Džemo 2“.

Babačić je u dva svoja objekta koristio računarski program, iako nije bio povezan sa fiskalnim registar kasama i simulirao se rad fiskalne kase.

Izvor: Pobjeda

Foto: sudovi.me

Portal Analitika