Kultura

XI Nikšić Guitar Festival: Flamenko za kraj festivala

Ovogodišnji XI Nikšić Guitar Festival biće večeras zatvoren koncertom flamenko dua gitariste El Amira i pjevača Hozea Salinasa u Nikšićkom pozorištu od 20 časova.
XI Nikšić Guitar Festival: Flamenko za kraj festivala
Portal AnalitikaIzvor

Amir el Hadad nastupao je širom svijeta u prestižnim dvoranama poput: Royal Festival Hall-a, Barbican Centra i Royal Albert Hall-a u Londonu, i salama u Njujorku, Los Anđelesu, Palermu i Barseloni. Nominovan je za najbolji album narodne muzike na Latino Grammy 2004. godine. Hadad je nastupao na brojnim festivalima širom Španije, mahom posvećenih tradicionalnoj i narodnoj muzici u Kordobi, na Tenerifama i u Mursiji. Godine 1999. osvojio je prvu nagradu za svoj originalnu kompoziciju na Nacionalnom takmičenje za španske narodne igre i flamenko.

Hoze Salinas rođen je u Almeriji, u porodici flamenko muzičara. Imao je turneje u Japanu, SAD-u, Južnoj Africi, Kanadi, Evropi i Indiji. Sarađivao je sa popularnim španskim muzičarima kao što su: Taja El Torta, Mirijam Mendes, Salva del Real i Silvija Marin. Nedavno je objavio prvi album „Land of Light“ sa sopstvenim kompozicijama.

Koncert organizuju Muzički centar Crne Gore i Nikšićko pozorište.

K.J.

Portal Analitika