Kultura

Posljednja radionica o kulturnoj raznolikosti održana u Pljevljima (Foto)

Radionica za mlade pod nazivom „Predstave o različitosti – uticaj kulture“, u okviru programa za međukulturni dijalog Fondacije „Ana Lind“, održan je protekla dva dana u Pljevljima u organizaciji Ministarstva kulture i Službe za evropske integracije Opštine Pljevlja, a u saradnji sa Gimnazijom „Panto Tanasović“ i Srednjom stručnom školom.
Posljednja radionica o kulturnoj raznolikosti održana u Pljevljima (Foto)
Portal AnalitikaIzvor

- U fokusu radionice bila su pitanja uticaja kulture na formiranje predstava i stavova o pojedincima i pripadnicima grupa koje su različite po bilo kom osnovu. Kroz učešće u radionici koju su vodili teatrološkinja Nataša Nelević i filmski reditelj Dušan Kasalica, polaznici su razgovarali o „kulturnoj raznolikosti“, odnosno značenju ovog pojma u savremenom društvenom kontekstu, kao i o načinima na koje se, prvenstveno kroz medijsku i masovnu kulturu, formiraju i konstruišu predstave o drugima. Kroz projekcije različitih audio vizuelnih sadržaja i diskusiju o predstavljenim primjerima iz filmske, medijske i popularne kulture, učesnici radionice su imali priliku da razviju kritički odnos prema različitim stereotipima koji podstiču diskriminaciju, povećavaju socijalnu distancu, i proizvode konflikte – istakli su iz Ministarstva kulture.

Ovo je bila završna od pet radionica koje su ove godine održane i u Baru, Tivtu, Nikšiću i Bijelom Polju. Stručna predavanja naših umjetnika i kulturnih djelatnika pratilo je oko 100 učenika završnih razreda srednjih škola.

pljevlja1
Portal Analitika