Društvo

Prekogranični kviz o smanjenju rizika od katastrofa

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa u Nikšiću je juče, 13. oktobra organizovan prekogranični kviz u cilju jačanja svijesti učenika srednjih škola o opasnostima od prirodnih i drugih nepogoda, posljedicama koje prouzrokuju, kao i preventivnom i drugim oblicima djelovanja koje mogu preduzeti u rizičnim situacijama. Kvizu su prethodila predavanja na ovu temu, prilagođena uzrastu i interesovanjima učenika, kojima je prisustvovalo oko 500 učenika srednjih škola, a podijeljene su im i brošure o smanjenju rizika od katastrofa i požarima i letak o broju 112.
Prekogranični kviz o smanjenju rizika od katastrofa
Portal AnalitikaIzvor

„Često zaboravljamo da čak i kada nijesmo direktno pogođeni nekom katastrofom njene posljedice indirektno osjetimo, i zato svi treba da radimo na prevenciji i pripremljenosti, jer je smanjenje rizika od katastrofa posao svih nas. U tom procesu mladi predstavljaju veoma važnu ciljnu grupu, koja, ukoliko je adekvatno informisana i pripremljena, može značajno doprinijeti borbi protiv nepogoda. Osim podizanja nivoa svijesti učenika o smanjenju rizika od katastrofa, ova aktivnost ima za cilj povezivanje škola i učenika iz različitih opština, kao i jačanje prekogranične saradnje između obrazovnih ustanova“, saopštavaju organizatori.

U kvizu je učestvovalo 8 ekipa iz 8 srednjih škola iz Gacka, Foče, Jablanice, Konjica, Nikšića, Šavnika, Žabljaka i Plužina, a domaćin kviza je bila Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola iz Nikšića. Pobjednici kviza su za svoje škole osvojili i vrijedne nagrade - računar, multifunkcijski uređaj i štampač. Za osvojeno prvo mjesto JU Srednja mješovita škola „17. septembar“ iz Žabljaka je dobila računar, za osvojeno drugo mjesto JU Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola iz Nikšića je dobila multifunkcijski, za osvojeno treće mjesto JU Srednja škola Jablanica je dobila štampač. Ostalim školama koje su učestvovale u kvizu dodijeljene su utješne nagrade - skeneri.  

Organizovanje prekograničnog kviza je još jedna u nizu aktivnosti informisanja učenika osnovnih i srednjih škola, ali i javnosti uopšte, o prevenciji i zaštiti od prirodnih i drugih nepogoda, koje su realizovane u sklopu projekta „Prekogranična zaštita od požara“, koji finansira Evropska unija u okviru Programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Projekat u Crnoj Gori obuhvata opštine Nikšić, Plužine, Šavnik, Žabljak i Pljevlja, a realizuju ga FORS Montenegro – Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore i Direktorat za vanredne situacije MUP-a Crne Gore, u saradnji sa službama zaštite i spasavanja iz ciljnih opština. Projekat se u BiH realizuje u opštinama Mostar, Jablanica, Konjic, Ravno, Stolac, Čajniče, Gacko, Bileća, Foča i Trebinje, u saradnji Ministarstva sigurnosti BiH i Instituta za zaštitu od požara i eksplozija iz Sarajeva.

Portal Analitika