Društvo

Lajčak: Realizovani ključni vanjsko – politički prioriteti

Crna Gora je deceniju od obnove nezavisnosti iskoristila na najbolji mogući način, kako za sprovođenje ozbiljnih unutrašnjih reformi, tako i za realizaciju ključnih vanjsko – političkih prioriteta, ocijenio je šef slovačke diplomatije, Miroslav Lajčak.
Lajčak: Realizovani ključni vanjsko – politički prioriteti
Portal AnalitikaIzvor

 

U Podgorici su u srijedu i danas održane redovne godišnje konsultacije rukovodećeg sastava Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) sa šefovima diplomatsko – konzularnih predstavništava Crne Gore u svijetu.

Kako je saopštenpo iz MVPEI, razmatrane su realizovane aktivnosti diplomatsko – konzularne mreže u prethodnoj godini, kao i predstojeće obaveze i planovi za unapređenje rada diplomatske službe, posebno u kontekstu ispunjavanja uslova za članstvo u Evropskoj uniji (EU) i NATO-u.

Dodaje se da je razgovarano o modalitetima unapređenja interne osposobljenosti Ministarstva i diplomatsko-konzularne mreže.

Saopšteno je da se prvog dana godišnjih konsultacija šefovima diplomatsko – konzularnih predstavništava, u svojstvu predsjedavajućeg EU, uvodnim govorom, obratio Lajčak.

„Tom prilikom, Lajčak je istakao da je Crna Gora deceniju od obnove nezavisnosti iskoristila na najbolji mogući način, kako za sprovođenje ozbiljnih unutrašnjih reformi, tako i za realizaciju ključnih vanjsko – političkih prioriteta“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da je, Lajčak pohvalio izuzetne uspjehe ostvarene na planu integracije u EU i NATO, članstvo u svim relevantnim međunarodnim organizacijama, kao i ulogu Crne Gore u izgradnji dobrosusjedskih odnosa i snaženju regionalne saradnje.

Saopšteno je da je drugog dana konsultacija sa šefovima diplomatsko – konzularnih predstavništava razgovarao predsjednik Vlade, Milo Đukanović, kao vi rukovodeći sastav MVPEI.

Đukanović je, kako se navodi, predstavio ključne napore i učinke vanjske politike u proteklom četverogodišnjem mandatu Vlade, sa aspekta NATO i EU integracija, i sa stanovišta ekonomskog razvoja.

On je kazao da su na ekonomskom planu ostvareni zapaženi rezultati i ukazao na dobar investicioni okvir koji je obilježio mandat Vlade u okviru kojeg su započeti projekti u oblasti infrastrukture, energetike i turizma.

Đukanović je kazao da su rezultati u oblasti spoljne politike, prvenstveno evropske i euroatlantske integracije, označili strateški zaokret ka novom sistemu vrijednosti države i društva i prenio zadovoljstvo napretkom koji je ostvaren u pristupanju Alijansi i pregovaračkom procesu, što Crnu Goru kvalifikuje kao ozbiljnog i stabilnog partnera na Zapadnom Balkanu.

Navodi se da su, u fokusu ovogodišnjih konsultacija bile i teme iz oblasti ekonomske diplomatije, saradnje matične države sa dijasporom i multilateralizma.

007

 

Portal Analitika