Svijet

Preminuo kralj Tajlanda poslije 70 godina na prijestolu

Tajlandski kralj Bumibol Aduljadej, najstariji vladajući monarh, preminuo je, saopšteno je iz kraljevske palate, javlja AFP.
Preminuo kralj Tajlanda poslije 70 godina na prijestolu
Portal AnalitikaIzvor

Mediji su ranije prenijeli da se više stotina građana molilo ispred bolnice u Bangkoku u kojoj je ležao teško oboljeli kralj, koji ima polubožanski status oca nacije.

Osim toga, mediji su tada pisali da bi njegova smrt uvela zemlju u eru neizvjesnosti.

Kraljevska palata saopštila je sinoć na nacionalnoj televiziji da je zdravstveno stanje 88-godišnjeg kralja Bumibola Aduljadeja ozbiljno pogoršano i između ostalog, održava se vještačkim disanjem.

Građani obučeni u roze i žuto, koje su i boje monarhije, od sinoć su počeli da se okupljaju ispred bolnice. Oni su danas ušli u bolnički kompleks i polažu cvijeće, pale štapiće tamjana i kleče u budističkoj molitvi.

Ispred bolnice je sredinom dana po lokalnom vremenu bilo više od 500 ljudi, neki su nosili velike portrete suverena, koje su držali u rukama dok pognute glave izgovaraju molitve.

Kralj Bumibol Aduljadej, najstariji vladajući monarh koji je na tronu 70 godina, u zemlji ima status poluboga. Na društvenim mrežama brojni Tajlanđani zamijenili su sliku na svom profilu slikom u žutoj i roze boji uz riječi "Nek dugo živi kralj". Preko interneta takođe je mnogo korišćen haštag #longlivetheking (dadugoživikralj) preko koga korisnici šalju kralju svoje virtuelne želje ozdravljenja.

Kraljeva starija ćerka princeza Ubolratana je na Instagramu postavila žuto srce na roze podlozi izražavajući ljubav za svog oca.

Kralj Butana Džigme Kesar Namgel Vangčuk objavio je preko Fejsbuka da će biti organizovane molitve u svim hramovima Butana za kralja Bumibola.

Muslimani u Tajlandu će se moliti za njega na molitvama u petak.

Prijestolonasljednik Hama Vadiralongkorn vratio se juče iz Njemačke, ali nije izlazio u javnost.

Na naslovnoj strani lista na engleskom "Bangkok post" piše: "Nacija je ujedinjena za njegovo veličanstvo kralja". 

Pitanje kraljevskog nasljednika je tabu tema u Tajlandu, zbog polubožanskog statusa kralja Bumibola i neizvjesnosti oko ličnosti njegovog sina.
Kralj je posljednje dvije godine proveo skoro stalno u bolnici i patio je od insuficijencije bubrega, ali je nedavno takođe liječen od plućne infekcije, ima srčane probleme i hidrocefalus (skupljanje tečnosti u mozgu).

Iako Tajlanđani znaju da je njihov kralj već godinama bolestan, zadržao je status zaštitnika, što je vrlo važno u tom budističkom društvu.

 

Portal Analitika