Region

Rama: Hoće li Srbija rudnik Trepča da prebaci u Beograd?

Današnju debatu o budućnosti srpsko-albanskih odnosa na Beogradskom bezbjednosnom forumu između premijera Srbije i Albanije Aleksandra Vučića i Edija Rame obiljeležili su suprotstavljeni stavovi u vezi s Kosovom, posebno kad je riječ o Trepči i hapšenju Nihata Tačija.
Rama: Hoće li Srbija rudnik Trepča da prebaci u Beograd?
Portal AnalitikaIzvor

Konstatujući da se Srbija i Albanija razmimoilaze oko pitanja statusa Kosova, Rama je istakao da bi za sve bilo najbolje ukoliko bi Srbija priznala Kosovo i dodao da veoma podržava što se uprkos različitom mišljenju između Beograda i Prištine odvija dijalog o normalizaciji odnosa.

To je važan mehanizam da se fokus s prošlosti prebaci na budućnost, objasnio je Rama, dodajući da ne treba da se zaboravi, kada je reč o dijalogu, da je to razgovor o ljudima i tome kako oni žive, a ne o istoriji ili o tome šta predsednici ili premijeri vole.

Premijer Vučić je konstatovao da o pitanju Kosova dve zemlje imaju različite stavove, a kad je reč o Trepči, za koju je Rama rekao da se nalazi na teritoriji Kosova upitavši šta će Srbija s tim rudnikom da uradi - da ga prebaci u Beograd, Vučić je odgovorio:

"Usuđujem se da kažem da znam više o tom rudniku od albanskog premijera i moraka da kažem da je Priština uradila najgori mogući potez kada je reč o ekonomiji i razvoju rudnika.

Edi je rekao da je to gotovo u korist obe strane, ali možete li naći jednog Srbina koji će sa tim da se saglasi? Da li su pokušali da nađu jednog Srbina koji će se saglasiti? Ne, jer ne žele da razgovaraju sa Srbima koji žive na Kosovu i koji rade u Trepči", kazao je srpski premijer.

Premijeri Srbije i Albanije učestvovali su na panelu u okviru Beogradskog sigurnosnog foruma.

IZVOR: tanjug.rs
Portal Analitika