Društvo

KRALJEVIĆ: Bolje promovisati centar za autizam

Iako se jako veliki broj građana aktivirao da se osnuje centar za autizam, za nešto više od mjesec dana od kako je aktivna donatorska linija za osnivanje i opremanje centra za autizam, građani su poslali samo 2.047 poruka, saopštili su operateri tih mreža. Iz fondacije "Ognjen Rakočević", su se nadali većem interesovanju građana da učestvuju u ovoj akciji koja bi im pomogla da osnuju i opreme centar za autizam. Psihološkinja, Vesna Kraljević, misli da akcija nije dovoljno promovisana, jer ni sama nije znala za nju.
 KRALJEVIĆ: Bolje promovisati centar za autizam
Portal AnalitikaIzvor

"Trebalo se možda uložiti više napora u promociju, možda da mediji ustupe besplatan reklamni prostor, na portalima u vidu banera i slično. Da se angažuju poznate ličnosti koje bi promovisale ovako dobru praksu", govori Kraljević za Portal Analitika.

Vesna dodaje da sistem zaštite i zdravlja djece sa smetnjama u razvoju a tako i sa autizmom ima puno prostora za unaprijeđenje. To što su tek od skoro počeli da se formiraju Dnevni centri u organizaciji države je veliki nedostatak, misli ona.

"Na primjer, u Podgorici koja broji najveći broj djece sa smetnjama i autizmom je tek od skoro oformljen dnevni centar. Takođe, znam da nemamo dovoljno kapaciteta u sistemu zdravstva i centrima za djecu sa smetnjama u razvoju gdje rade defetolozi i psiholozi, koliko znam djeca imaju dva termina mjesečno u trajanju od pola sata. Naročito sa djecom sa autizmom, nedovoljan broj tretmana, pa su roditelji primorani da plaćaju privatne defektologe i psihologe, koji sa druge strane većinom radi nelegalno", objašnjava Kraljević.

Roditelji su, dodaje Vesna,  izloženi velikim troškovima, jer jedan tretman kod defektologa se kreće 15-20 eura.

"Dijete za neki vidni napredak mora ići minimum 2 puta nedjeljno, roditeljima je to veliki izdatak. Takođe, znam da u našoj zemlji nemamo stručnjake za autizam i da treba uložiti sredstva i organizovati obuke za sve koji rade sa djecom sa autizmom, bilo u državnom, bilo u NVO sektoru koji je ovim roditeljima i djeci čini se najveća i jedina podrška. Dodala bih jos za asistente u nastavi, da ni njih nema dovoljno, da i onima koji rade sa djecom sa autizmom iz reda asistenata treba specifična edukacija, a isto tako i nastavnicima", objašnjava Kraljević.

Autizam je specifično stanje i potpuno drugačije od svih, a malo je stručnjaka, svršenih studenata kod nas, koji znaju sve o ovom stanju i kako postupati sa djecom sa autizmom, govori ona.

"Skoro svaki roditelj djeteta sa autizmom ide u Beograd na tretmane, savjete i edukaciju. Pitanje je i kvaliteta života cijele porodice i samog djeteta, jer roditelji puno novca izdvajaju za privatne logopede, defektologe i psihologe, pa se dijete i porodica lišava mnogih stvari. Zato bi fondacija bila odlična prilika da se kroz novčane i nenovčane pomoći podigne kvalitet života", zaključuje Kraljević.

Linija funkcioniše tako što građani šalju praznu poruku na jedinstveni broj za sve tri mobilne mreže 14543.Poruka košta euro, a može se slati do 1. decembra. Osim slanjem poruke, građani novac mogu uplatiti i na žiro račun Fondacije 550-1716789 kod Sosiete ženeral banke.

I.D.

Portal Analitika