Kultura

Čuveni italijanski nobelovac, satiričar i dramaturg preminuo u 91. godini

Nobelom nagrađen italijanski dramaturg, reditelj i glumac Dario Fo preminuo je danas u 91. godini.
Čuveni italijanski nobelovac, satiričar i dramaturg preminuo u 91. godini
Portal AnalitikaIzvor

Poznat po svom britkom, satiričnom stilu, posebno unutar političkog diskursa, poput onog u drami „Slučajna smrt jednog anarhiste“, nagrađen je Nobelovom nagradom za književnost 1997. Autor je oko 70 predstava.

Dnevne novine Korijere dela sera (Corriere della sera) pišu da je Fo već mjesecima imao velikih problema s plućima, te da je posljednjih 12 dana proveo u bolnici.

Italijanski premijer Mateo Renci izrazio je saučešće.

- Sa Darijom Foom Italija je izgubila jednog od najvažnijih protagonista teatra, kulture i civilnog društva naše zemlje. Njegova satira, istraživanja, njegov rad u pozorištu i njegove raznolike umjetničke aktivnosti naslijeđe su jednog od najvažnijih Italijana u istoriji – naveo je on-

Fo i njegova supruga, muza i glumica Franka Rame, bili su voljen par, a njihovi tekstovi i izvedbe na pozornici, radiju ili televiziji redovno su podbadali političke aktere spretnim i promišljenim dijalozima.

Zajedno su osnovali pozorišnu trupu koja je razvila ljevičarski politički teatar. Kasnije su osnovali glumačku trupu koju je finansirala italijanska Komunistička partija, kao i putujuću grupu koja je izvodila predstave u fabrikama i na drugim javim mjestima.

Njegov subverzivan humor osigurao mu je kultni status, iako je povremeno bio zabranjivan i na pozornici i na televiziji, ali ni jedna italijanska vlast ga nije ućutkala. Bio je politički angažovan i nakon što je u martu ove godine proslavio 90. rođendan.

Izvor i foto: Hina, Jutarnji.hr/Alessandro Garofalo/Reuters

Portal Analitika