Politika

"Ključ" vodi kampanju bez donacija?!

Velika koalicija ,,Ključ“ prijavila je Agenciji za sprječavanje korupcije da nijesu imali priloga od fizičkih i pravnih lica za potrebe finansiranja izborne kampanje, piše Pobjeda u današnjem broju.
"Ključ" vodi kampanju bez donacija?!
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Za razliku od njih, Demokratski front je, prema nezvaničnim informacijama Pobjede, pod pritiskom prijave Agencije za sprječavanje korupcije tek juče, četiri dana pred izbore, prijavio da je u posljednjih petnaest dana prikupio nešto oko 10.000 eura od donacija, dok su Demokrate, prema posljednjim podacima, prijavile svega 2.260 eura.

Imajući u vidu da sve tri političke grupacije vode izuzetno skupe kampanje na komercijalnim televizijama, društvenim mrežama i internetu, kao i na samom terenu, postavlja se pitanje zakonitosti finansiranja tih kampanja, kao i relevantnosti podataka koje dostavljaju Agenciji. Da situacija sa finansiranjem opozicionih subjekata nije čista, svjedoči i izviđaj koji je pokrenuo glavni specijalni tužilac povodom sumnji da je novac izvjesnih kompanija iz Bosne i Hercegovine, lociranih u entitetu Republika Srpska, preko crnogorskih kompanija korišćen za finansiranje izborne kampanje opozicione strukture u Crnoj Gori.

U verziju "Ključa" i DF-a da vode kampanju bez donacija ili za uslove izborne utakmice minimalnim prilozima sumnja i Agencija za sprječavanje korupcije, jer je juče na Viber čatu Centra za demokratsku tranziciju objavljen podatak da su pokrenuti postupci protiv 15 političkih subjekata među kojima su i konstituenti Demokratskog fronta - Nova srpska demokratija, DNP i Radnička partija - upravo zbog neobjavljivanja izvještaja o prilozima.

Postupak se istim povodom vodi i protiv ključnog konstituenta "Ključa" - Demosa Miodraga Lekića. Agencija vodi i postupke protiv Nove, DNP-a i PZP-a i Demosa kada su u pitanju troškovi izborne kampanje jer nijesu predati izvještaji. Po posljednjem izvještaju Centra za demokratsku tranziciju, Demokratski front se do 30. septembra 711 puta reklamirao na komercijalnim televizijama, "Ključ" 136 puta, a Demokrate 153 puta. Podaci nijesu dati za Atlas televiziju na kojoj je najviše komercijalnih reklama, jer Arhimedu nijesu dostavili cjenovnik.

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika