Društvo

Obrušio se dio kotorskih bedema

Juče oko 18 sati, zbog obilnih padavina, urušio se dio kotorskih bedema kod sjevernih gradskih vrata. Kako je Radio Kotoru kazala načelnica kotorskog Odjeljenja Uprave za zaštitu kulturnih dobara Marija Popović, obrušen je dio bedemske mase na potezu od ljetnje pozornice do restorana Bastion na Parilu.
Obrušio se dio kotorskih bedema
Portal AnalitikaIzvor

Popović je kazala da se obrušio dio ogradnog zida sa unutrašnje strane bedema u dužini od nekih desetak metara.

Kako je kazala, stručna lica Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora, Uprave za zaštitu kulturnih dobara i Centra za konzervaciju i arheologiju izašli su na teren i dogovorili se o preduzimanju mjera koje je potrebno u najskorijem roku realizovati. 

"Te mjere se odnose na rekonstrukciju obrušenog zida kao i na konstruktivno jačanje samih bedama u tom dijelu. Uprava već radi na propisivanju konzervatorskih uslova, a Direkcija će u najskorijem roku pristupiti realizaciji tog projekta. Rekonstrukcija će se prema podacima obaviti u izgledu zida koji se nalazi na samim bedemima kao i na osnovu raspoložive dokumentacije. Za rekonstrukciju će se koristiti obrušeni kamen koji će prethodno biti očišćen od maltera", kazala je Radio Kotoru Popović.

kotor1

"Rušenje dijela kotorskih bedema očekivana je opomena ozbiljnijem pristupu njihove zaštite", kazao je Skala radiju dr Milenko Pasinović, turizmolog.

Pasinović se pita da li Grad UNESCO-ve kulturne baštine, ima urađen program sanacije i restauracije bedema, utvrđene prioritete.

Da li Nacionalna komisija za UNESCO, namjerava da se ovim povodom pozabavi i preduzme organizacione i sanacione mjere za očuvanje, jednog od najznačajnijih nepokretnih spomenika kulture, među, trenutno utvrđenih 459, i očekivanih  još 189, zabilježenih od nadležnih, na području Kotora, zapitao se Pasinović.

"Isuviše ozbiljan problem, izložen devastaciji i degradaciji, prirodnoj i ljudskim faktorom, koji zahtijeva mnogo ozbiljniji pristup", zaključio je Pasinović za Skala radio.

 

Portal Analitika