Društvo

Sjutra odluka o Prijestonici kulture 2021: Herceg Novi i Crna Gora nadaju se novom priznanju

Delegacija Herceg Novog nalazi se u Briselu gdje će sjutra održati prezentaciju druge knjige projekta „Herceg Novi 2021“ pred članovima Žirija Evropske komisije, kao grad-kandidat za Prijestonicu kulture, saopšteno je iz te bokeljske opštine.
Sjutra odluka o Prijestonici kulture 2021: Herceg Novi i Crna Gora nadaju se novom priznanju
Portal AnalitikaIzvor

Tim predvodi predsjednica Opštine Herceg Novi Nataša Aćimović, a čine ga još gradska sekretarka za kulturu Tamara Lepetić, savjetnica predsjednice i koordinatorka projekta Nataša Martić, i predstavnici lokalnog tima: arhitekte Vuk Čvoro i Srđan Marlović, zatim Kristina Milatović i Jana Mračević ispred NVO sektora, te Nebojša Mandić, zadužen za komunikacije. Kako ističu iz Opštine, u timu su i članovi ekspertskog tima Aleksandar Peković i Marko Maršičević, te kreativcima iz regiona koji su na razne načine povezani sa ovim gradom - programska direktorka Biljana Srbljanović, arhitektica Dijana Vučinić i umjetnički direktor Darko Brlek.

- Oni će u Briselu predstavljati naš grad, regiju, zemlju i šire – cijeli region, čiji su nas predstavnici podržali i braniti projekat iza kojeg svi stojimo. Veliki je ovo dan za Herceg Novi, Boku Kotorsku, cijelu Crnu Goru. Prvi put u istoriji igramo evropsko finale u nadmetanju za titulu ne samo u oblasti kulture, već i mnogo šire. Vjerujemo u svoj ambiciozan i realan koncept, svjesni smo ogromne odgovornosti, znamo da Herceg Novi ima sve argumente da bude prijestonica evropske kulture i daćemo sebe da ostvarimo pobjedu koja nam je nadomak ruke. Jer - Novi smo svi mi - istakla je Lepetić pred put.

Ona je podsjetila kako je taj grad do sada uradio odličan posao. Projekat je pokrenut i usvojen na lokalnom nivou, a podržali su ga Vlada i Predsjednik Crne Gore, opštine Kotor, Tivat, Budva, Bar, Ulcinj, Prijestonica Cetinje i Glavni grad Podgorica, kao i gradovi regiona i Evrope i brojni istaknuti pojedinci.

- Široka podrška koju imamo nam je najvažniji oslonac. Već sada znamo da smo na dobitku. Postigli smo mnogo - imenovan je lokalni Savjet za kulturu, osnovan Sekretarijat za kulturu, usvojene su smjernice kulturne strategije koje je sačinio lokalni tim eksperata. I želim naglasiti – ujedinili smo se. Herceg Novi, Boka i Crna Gora su jedno u namjeri da osvojimo ovu titulu – dodala je Lepetić, te potcrtala kako žele da sve to prikažu „u punoj ljepoti i potencijalu, kao mjesto pogodno za realizaciju najvećeg evropskog projekta u oblasti kulture, a zarad ukupne društvene transformacije i napretka“.

Prema najavama, buduća Prijestonica kulture za 2021. godinu biće poznata sjutra u 18 časova, kada će javnosti biti predstavljena odluka žirija.

K.J.

Portal Analitika