Društvo

Tužilaštvo ispituje da li se novcem iz BiH finansira kampanja jedne opozicione grupe

Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal otvorilo je izviđaj zbog osnova sumnje da je novac izvjesnih kompanija iz Bosne i Hercegovine, lociranih u entitetu Republika Srpska, preko crnogorskih kompanija korišćen za finansiranje izborne kampanje opozicione strukture u Crnoj Gori, kazao je specijalni tužilac Milivoje Katnić, odgovarajući na upit Pobjede.
Tužilaštvo ispituje da li se novcem iz BiH finansira kampanja jedne opozicione grupe
Portal AnalitikaIzvor

Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, pažnju Tužilaštva izazvao je podatak da je samo u posljednja dva-tri mjeseca na račune manjih crnogorskih kompanija odjednom pristigla pozamašna svota novca, koja je potom transferisana određenim licima. Istraga tek treba da utvrdi da li su ta lica bila ovlašćeni predstavnici jedne jake opozicione grupacije.

Prema istim informacijama, novac sa računa iz srpskog entiteta BiH je transferisan i na račun jednog elektronskog medija u Crnoj Gori. Da li je i to bilo u svrhe izborne kampanje ili je neka kompanija imala veliki interes za reklamiranje u Crnoj Gori baš u jeku kampanje?

Novac u džepovima

Prema dosadašnjim saznanjima, na račune pojedinih firmi, lokala, kao i samostalnih ugostiteljskih radnji (?!) u Nikšiću, Podgorici, Danilovgradu i Pljevljima uplaćivane su desetine hiljada eura, u par slučajeva čak su zabilježeni iznosi veći od 100.000 eura, koji su kasnije ,,isisavani“ sa računa preko isplata građanima po ugovorima o djelu.

Dakle, pred Tužilaštvom je posao da utvrdi da li su osnovane sumnje da se na taj način ilegalno finansirala izborna kampanja jednog opozicionog političkog subjekta u Crnoj Gori.

Pobjeda je Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal, nakon potvrde saznanja o otvaranju izviđaja, uputila dodatna pitanja sa namjerom da se ustanovi da li je izborna kampanja jednog dijela opozicije zaista finansirana iz inostranstva. Već danas će biti poznato što može, a da se ne remeti izviđaj, specijalni tužilac Katnić javno da saopšti.

Zakonom o finansiranju političkih partija strogo je zabranjeno primanje novčanih sredstava od drugih država i pravnih lica van teritorije Crne Gore.

(Opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika