Društvo

Kvir: U Crnoj Gori LGBTIQ osobe nedovoljno vidljive

LGBTIQ osobe u crnogorskom društvu su i dalje nedovoljno vidljive zbog velikog stepena homofobije i transfobije sa kojima se susrijeću u svakodnevnom životu, saopšteno je iz nevladine organizacije (NVO) Queer /Kvir/ Montenegro.
Kvir: U Crnoj Gori LGBTIQ osobe nedovoljno vidljive
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi, svake godine, na Međunarodni dan Coming Out-a, lezbejke, gejevi, biseksualne, transrodne i kvir osobe slave svoje identitete, ponosni na to što jesu.

Kvir Montenegro, svjestan važnosti „izlaska iz ormara“ i otvorenosti po pitanju seksualnosti i rodnog identieta podsjeća na to koliko su "autovanje" i vidljivost važni u borbi za ljudska prava LGBTIQ osoba.

“LGBTIQ osobe u crnogorskom društvu su i dalje nedovoljno vidljive zbog velikog stepena homofobije i transfobije sa kojima se susrijeću u svakodnevnom životu, počevši od porodice koja treba da bude sigurno mjesto svake osobe, a nadalje kroz posao, obrazovanje, kao i sve druge aspekte života”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da mnogi od njih i dalje žive u strahu, skrivanju, sramu, plašeći se odbacivanja, nasilja i diskriminacije, samo zato što su drugačiji.

“Nevidljivost LGBTIQ osoba u Crnoj Gori često je uzrok pogrešnog stava opšte populacije da mi, LGBTIQ osobe, ne postojimo, dok je stvarnost drugačija”, smatraju u Kvir Montenegru.

Iz te NVO su rekli da ih Međunarodni dan Coming Out-a, iz tog razloga, podsjeća na važnost da budu slobodni sa sobom i okolinom, da se ne stide svog identiteta i ličnosti i da hrabro, podignute glave, koračaju ulicama koje su njihove, jednako kao i svih ostalih crnogorskih građana.

“Biti svoj i slobodan je jedno od osnovnih prava svakog ljudskog bića, pa na današnji dan pozivamo sve LGBTIQ osobe da učestvuju zajedno sa nama u četvrtoj Povorci ponosa LGBTIQ osoba „Montenegro Prajd“, za sebe i za sve one koji još uvijek ne mogu da izađu iz svoja četiri zida”, poručili su iz Kvir Montenegra.

Ta NVO pozvala je sve koji su LGBTIQ, kao i sve one koji to nijesu, a smatraju da ne postoji ništa važnije od ljudskih prava, da prošetaju sa njima ulicama Podgorice i budu dio istorije u borbi za potpunu jednakost u društvu.

“Montenegro Prajd, događaj koji slavi naše različitosti, pokazuje da smo svi važni, kako god se identifikovali, i šalje poruku da, bilo da smo aut ili ne, mi, LGBTIQ osobe u Crnoj Gori nećemo odustati od cilja da budemo u u potpunosti jednaki kao i svi ostali građani i građanke crnogorskog društva”, rekli su iz

Kvir Montenegra.

Izvor: Mina

Portal Analitika