Kultura

XI Nikšić Guitar Fest: "Mushkalica" vraća publiku na početke muzike

Ovogodišnji XI Nikšić Guitar Fest biće sjutra nastavljen nastupom dua „Mushkalica“ iz Beograda na sceni Nikšićkog pozorišta od 20 časova.
XI Nikšić Guitar Fest: "Mushkalica" vraća publiku na početke muzike
Portal AnalitikaIzvor

Ansambl čine gitarista Zoran Anić i akordionista Zoran Ljubenović, koji će se publici u Crnoj Gori ovog puta predstaviti programom „The New Balkan Sound“.

Kako se navodi u najavi za njihov nastup, ovaj neuobičajeni duo je istraživački projekat dva umjetnika, koji su svoje bogato muzičko iskustvo ugradili u proces ponovnog, savremenog čitanja tradicionalne muzičke baštine. Anić - Ljubenović duo predstavlja izvor i početak, ali i mudrost i jednostavnost. Kroz naizgled jednostavan koncept, dva instrumenta, poput gitare i harmonike, vraćaju nas na početke muzičkog izražavanja lišene suvišnih detalja, usmjeravaju pažnju na osnovni element u umjetnosti - čistu emociju.

- Poželjeli smo da razgrnemo tu šumu zvukova koja nas okružuje u svakodnevnom životu, koji je postao veoma kompleksan. Muzika je kao i život postala prenatrpana detaljima, vještačkim zvucima, sintetičkim ritmovima, brojnim glasovima. Naša ideja je da zastanemo, da pogledamo unazad da bi shvatili šta je to što nas u muzici prati vjekovima, šta je trajna vrijednost i koji je najčistiji način da tu vrijednost izdvojimo i predstavimo publici. Ovu muziku nije potrebno posebno čuvati, jer je svojom izvornom vrijednošću uvijek prisutna i time već sačuvana, ali je lijepo iznova je stavljati u vremenski kontekst i time spoznati njenu funkciju i vrijednost u savremenom trenutku. To je proces u kome smo uživali, nadamo se da će te uživati i vi, slušajući ga – kažu umjetnici pozivajući publiku na njihove nastupe.

Portal Analitika