Zanimljivosti

Globalno zagrijavanje donosi apokalipsu, a većina toga nije ni svjesna

Globalni porast temperature većinu ljudi uopšte ne interesuje, pokazalo je nedavno istraživanje "Istina o klimatskim promjenama". Za mnoge od njih taj je pojam previše apstraktan, dalek i kontroverzan, prenosi BBC.
Globalno zagrijavanje donosi apokalipsu, a većina toga nije ni svjesna
Portal AnalitikaIzvor

Neki od njih idu toliko daleko da u potpunosti negiraju globalno otopljavanje, iako stručnjaci već godinama upozoravaju kako je potrebno ozbiljno shvatiti taj problem i početi ga rješavati.

Dokazi o razornom učinku globalnog rasta temperature svuda se primjećuju. Svaki mjesec ove godne probio je rekorde, a stručnjaci vjeruju da će globalne temperature porasti za dva stepena do 2050. godine. Zemlja se zagrijava nevjerojatnom brzinom i gotovo da nema nikakve šanse da svijet ostane u granici zagrijavanja dogovorenoj na konferenciji u Parizu, upozoravaju stručnjaci.

Prosječni rast temperature iznad prosjeka zabilježenih "prije industrijskog doba" s ovom je godinom već dostigao 1.38 stepena Celzijusa, što je posve blizu famoznoj "1.5" granici.

U morima je sve manje leda, a zbog otopljavanja i povećanja kiselosti mora i koralima prijeti izumiranje. Tokom posljednjih 20 mjeseci četvrtina svih kolonija korala u okeanima je izblijedjelo.

Ljudski uticaj na globalno otopljavanje više nije upitan, a to je potvrdio i izvještaj s UN-ovog Panela o klimatskim promjenama iz 2014. godine.

Sve je više naučnika koji apeluju na to da se proglasi "klimatska kriza", budući da će dalje povećanje temperature imati katastrofalne posljedice po Zemlju.

Šumski požari mogli bi postati sve veći i razorniji, a uragani sve jači i opasniji. Mnogim vrstama prijetiće izumiranje, a lednici će se nastaviti topiti zbog čega će rasti nivo mora.

Prinosi će biti sve lošiji, a globalno otopljavanje smanjit će i dostupnost pitke vode, upozoravaju stručnjaci.

avaz.ba

Portal Analitika