Turizam

Splendidovi kuvari na Olimpijadi kulinarstva (VIDEO)

Kuvari hotela Splendid predstavljaće Crnu Goru na Olimpijadi kulinarstva u njemačkom gradu Erfurtu. Prošlogodišnji osvajači bronzane medalje na Svjetskom kluinarkom takmičenju - ove godine izborili su plasman na Olimpijadi. Riječ je o najvećem i najprestižnijem takmičenju, koje okuplja više od hiljadu i 500 vrhunskih kuvara i slastičara iz cijelog svijeta. Za razliku od ostalih timova iza kojih stoje Nacionalna udruženja, deset kuvara elitnog hotela preuzeće odgovornost da brani boje države Crne Gore.
Splendidovi kuvari na Olimpijadi kulinarstva  (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Desetočlani tim kuvara i slastičara predvodiće “kapiten" Aleksandar Stanković. Stanković je glavni kuvar hotela Splendid. Kaže da je uprava tog hotela finansirala kompletno učešće - iako naglašava, Stanković u Erfurtu neće predstavljati hotel, već Crnu Goru. 

1110kuvari4-copy

“To je direktiva suvlasnika hotela Splendid  Žarka Radulovića: da damo sve od sebe ne da predstavimo naš hotel Splendid  već Crnu Goru. Moram da napomenem  da je i ove godine gospodin Radulović, platio sve troškove našeg učešća od prevoza do kotizacije inabavke hrane. Baš kao i prošle godine kad je hotel Splendid  takođe finansirao naše učešće sa Svjetskom kulinarskom prvenstvu .Tamo u Njemačkoj smo debitovali sa kolegama iz Udruženja kuvara i vratili se sa bronzom. Ove godine u tom finansijskom smislu priča se maltene ponavlja. Na svu sreću, suvlasniku Žarku Raduloviću nismo morali da objašnjavamo koliki je značaj kulinarske Olimpijade, na kojoj učestvuje preko 50 svjetskih država, a u sami grad privuče dva miliona turista “, kaže Stanković.

1110kuvari1-copy

Kulinarska Olimpijada u Njemačkom gradu Erfurtu trajaće od 22. do 25. oktobra. Prestižno takmičenje se organizuje od 1900. godine i to svake četiri godine po uzoru sportsku Olimpijadu.

“Nadamo da će i drugi subjekti to shvatiti I pomoći, budući da Crna Gora ima vrhunske kuvare koji mogu da pariraju svjetski poznatim kolegama i promovišu ljepotu ukusa i receptura ovog podneblja koje se diči zdravom hranom “, kaže Stanković.

Splendidova kuvarska “selekcija” će kao adut predtaviti upravo to autentičnost domaćih mirisa i ukusa.

“Naš, crnogorski sto biće naravno tematski osmišljen u duhu tradicije i autentičnosti receptura sa ovog podneblja. Propozicije nalažu da nešto malo hrane možemo da ponesemo ali da sve namirnice moramo da nabavimo u Njemačkoj. Odavde ćemo ponijeti krapa, autohtona  začinska bilja, a od voća nosimo šipak i maginje i vjerujem da ćemo napraviti dobar gastro spoj ”, nada se glavni kuvar hotela Splendid.

1110kuvari2-copy

Olimpijada u Erfurtu  poznata je kao događaj na kojem se nagrađuju najbolji iz cijelog svijeta ali i kao manifestacija na kojeoj se definišu kulinarski trendovi do sljedeće godine. Slana jela i slatkiši prikazani na tom takmičnjeu - odmah postaju dio ponude u hotelima i restoranima širom planete.

- To je fantastična prilika da se promoviše naše crnogorsko umijeće u spremanju hrane, a istovremeno kako su kriterijumi svake godine sve zahjtevniji to je dobro i za nas da se ne upadnemo u rutinu već da vidimo nešto novo bez obzira na to da li je u pitanju neka nova receptura ili dekoracija”, kaže “ kapiten “ kulinarske selekcije i poručuje da im je svaki vid finansijske pomoći dobrodošao.

1110kuvari3-copy

“Vjerujem da će se to desiti ako ne za ovih sedam dana kada krećemo na put, onda do iduće godine. Daćemo sve od sebe da postignemo što bolji uspjeh i da u tim uključimo ostale kolege iz cijele Crne Gore. Mislim da bismo tako i bolje i raznovrsnije predstavili mirise i ukuse ove države, a mi iz Splendida bi mogli da podijelimo teret tolike odgovornosti  “, kaže Stanković.

Mentor tima je profesor Petar Gracun iz Srbije priznati kulinar i međunarodni sudija WACS-a, koji se svojevremeno takođe takmičio na Olimpijadi. U crnogorskoj  kulinarskoj “reprezentaciji su kuvari i slastičari: Momčilo Tomašević, Darko Stojanović, Dragan Vujović i Želidrag Petrušić. Pomagaće im: Nikola Čelić,Čedomir Trifunović, Nemanja Jovanović, Milena Jovanović i Pero Drljević. Na put kreću 19. oktobra.

Poslušajte Rovu radio reklamu SPLENDID by TBOK ►

 

Portal Analitika