Društvo

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore u zvaničnoj posjeti Oružanim snagama Republike Italije

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, admiral Dragan Samardžić, boravi u Rimu, u zvaničnoj posjeti Oružanim snagama Republike Italije. Prvog dana posjete sastao se sa načelnikom Generalštaba italijanskih oružanih snaga, generalom Klaudiom Gracijanijem.
Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore u zvaničnoj posjeti Oružanim snagama Republike Italije
Portal AnalitikaIzvor

Tokom sastanka, sagovornici su  se osvrnuli na dosadašnju bilateralnu vojnu saradnju i razgovarali o mogućnostima njenog proširenja i daljeg unapređenja. Tokom razgovora, admiral Samardžić je upoznao generala Gracijanija sa dostignućima u reformi odbrambenog sistema i razvoju sposobnosti Vojske Crne Gore, posebno naglašavajući planove modernizacije u narednom periodu i projekcije za budući doprinos kolektivnom sistemu bezbjednosti NATO.

General Gracijani je ocijenio da je progres koji je Vojska Crne Gore napravila u protekloj deceniji impresivan i izrazio spremnost da u duhu dobrosusjedskih odnosa, Oružane snage Republike Italije još snažnije podrže proces vojne integracije u NATO.

Dva načelnika su razgovarala i o modalitetima buduće saradnje u okviru Alijanse, posebno se osvrćući na pojedina pitanja od zajedničkog interesa, kao što su nadzor i zaštita vazdušnog prostora, bezbjednost na Jadranu i multilateralna saradnja u okviru regionalnih bezbjednosnih inicijativa.

Drugog dana posjete admiral Samardžić posjetiće italijansku Komandu za združene operacije, gdje će se pobliže upoznati sa trenutnim statusom Operacije pomorskih snaga EU u Mediteranu.

Ambasada Crne Gore u Rimu značajno je pomogla u organizaciji i koordinaciji aktivnosti u vezi sa posjetom načelnika GŠ VCG Republici Italiji.

Portal Analitika