Abiznis

Konjević ne da 1,3 miliona radnicima stare Pobjede

Povezivanje radnog staža i uplata doprinosa radnicima Pobjede prije uvođenja stečaja, za 2013. i 2014, za šta je bilo planirano i obezbijeđeno 1,3 miliona eura trebalo bi ponovo da bude na jednoj od narednih sjednica Vlade.
Konjević ne da 1,3 miliona radnicima stare Pobjede
Portal AnalitikaIzvor

Odluka Vlade Vlada je u martu ove godine donijela odluku da se ovim radnicima uplati staž i preusmjerila novac, ali on tada nije uplaćen. Ministarstvo finansija je ovih dana Vladi predložilo da obustavi realizaciju zaključka iz marta, odnosno uplatu staža uz obrazloženje da je to u suprotnosti sa Zakonom o kontroli državne pomo- ći i Pravilnikom o listi pravila državne pomoći.

Ministar finansija Raško Konjević, koji je Pobjedi proslijedio kompletan materijal nakon što je sa njega skinuo oznaku ,,interno“, predložio je da preusmjereni novac bude na stavci Tekuće budžetske rezerve. O njihovoj upotrebi će, kako se navodi u zaključcima o kojima će se uskoro Vlada izjasniti, odlučiti Ministarstvo finansija uz prethodnu saglasnost Vlade.

U obrazloženju predloga Ministarstva finansija da se obustavi povezivanje staža radnicima Pobjede prije stečaja, navodi se da prilikom donošenja odluke iz marta Vlada nije tražila mišljenje Komisije za kontrolu državne pomoći, pa se Ministarstvo u maju obratilo Komisiji. Početkom juna Komisija dopisom obavještava Ministarstvo finansija da je Pobjedi 2010. odobrena državna pomoć za restrukturiranje koja se po pravilima EU može dodijeliti samo jednom u deset godina

Suprotno zakonu

''Svaka dodatna pomoć ovom preduzeću nije dozvoljena u skladu sa Zakonom o kontroli državne pomoći'' navodi se u odgovoru Komisije koji je potpisao predsjednik Mitar Bajčeta. U obrazloženju odluke o državnoj pomoći iz 2010. se navodi da je planirano i smanjenje broja zaposlenih kojih je  na kraju aprila 2009. bilo 427. Tada je procijenjeno da je višak od 70 do 100 zaposlenih. Programom je bilo predviđeno da se finansiranje tehnološkog viška nakon 2009. vrši iz sredstava Pobjede i odgovarajućeg učešća države. Privredni sud proglasio je 2014. stečaj u Novinsko-izdavačkom preduzeću Pobjeda. Stečaj je uveden na zahtjev Poreske uprave zbog duga od 1,5 miliona eura. Obaveze preduzeća prema zaposlenima, kojih ima 197, iznosile su 430.000 eura. Vlada je godinu ranije preuzela 2,8 miliona eura duga Pobjede za poreze i doprinose, a zauzvrat je postala vlasnik zgrade tog preduzeća i lokacije na kojoj se nalazi objekat. (Pobjeda)

 

Portal Analitika