Društvo

UP: Narušavanje javnog reda i mira se neće dozvoliti

Službenici Centra bezbjednosti Bijelo Polje su, preduzimajući aktivnosti na očuvanju stabilnog javnog reda i mira s obzirom da je bila najavljeno javno okupljanje koje se održavalo te večeri, 8. oktobra 2016. godine u večernjim časovima u Bijelom Polju priveli ukupno pet lica, od kojih su tri lišena slobode, navodi se u saopštenju Uprave policije dostavljenom Portalu Analitika.
UP: Narušavanje javnog reda i mira se neće dozvoliti
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Od ta tri lica naime slobode su lišena dva lica zbog remećenja javnog reda i mira – drskog ponašanja na javnom mjestu kao i ometanja policijskih službenika u vršenju službenih radnji i jedno lice zbog upravljanja vozilom u alkoholisanom stanju. Dva lica su privedena zbog utvrđivanja identiteta budući da kod sebe nisu imala lična dokumenta, a čije nošenje odnosno posjedovanje je zakonska obaveza svakog lica, a nakon utvrđivanja identiteta puštena su bez zadržavanja.

Naime, službenici CB Bijelo Polje su, 08. oktobra oko 19,30 časova priveli R.L. i P.M. iz Bijelog Polja zato što su prethodno u više navrata izlazili ispred ugostiteljskog objekta „Darkwood“ u Bijelom Polju u kojem su inače boravili i zaustavljali vozila koja su se kretala u koloni u pravcu sportske hale u Nikoljcu gdje se održavalo javno okupljanje u organizaciji političke partije Demokratska partija socijalista. Ova dva lica su naime zaustavljala putnička motorna vozila, gestikulirajući i uzvikujući parole, čime su izazvala uznemirenost i negodovanje građana. Nakon toga, a prilikom operativne obrade opisanog događaja u službenim prostorijama CB Bijelo Polje, ova lica su nastavila sa izgovaranjem naglašenih uvreda, uz viku i galamu, a pokušavala su i da bez odobrenja napuste prostorije CB Bijelo Polje ometajući pritom rad policijskih službenika. O događaju je upoznat nadležni dežurni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Bijelom Polju. Nakon konsultacije sa dežurnim tužiocem, službenici CB Bijelo Polje su nadležnom Sudu za prekršaje podnijeli zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv R.L. i P.M. zbog toga što su, kako je opisano, drskim ponašanjem izazvali negodovanje i uznemirenost građana a nakon toga istog dana u službenim prostorijama CB Bijelo Polje ometali policijske službenike CB Bijelo Polje u vršenju službenih radnji, te su stoga opisanim radnjama počinili prekršaj iz čl. 5 i čl. 11 Zakona o javnom redu i miru. R.L. i P.M. su lišeni slobode na osnovu Zakona o prekršajima iz čl.166 st.4, i oni su, uz zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, u zakonskom roku privedeni Sudu za prekršaje u Bijelom Polju. Lica su odbila alkotestiranje.

Iste večeri, 08. 10. 2016. godine oko 20,00 časova, u Ulici 03. januara u Bijelom Polju je prilikom redovne kontrole saobraćaja kontrolisano putničko motorno vozilo „Audi“, bjelopoljskih registarskih oznaka, kojim je upravljao Đ.R. iz Bijelog Polja. Alkotestiranjem vozača je utvrđeno prisustvo alkohola u krvi od 1,68 g/kg, o čemu je sačinjen zapisnik. Službenici CB Bijelo Polje su na osnovu čl. 166 st.1 tač. 3 Zakona o prekršajima lišili slobode Đ.R. za počinjeni prekršaj iz čl.318 st.1 tač.6, nakon čega je ovo lice u zakonskom roku privedeno sudiji za prekršaje.

Oko 19,30 časova, prilikom kontrole od strane policijskih službenika, M.J. i S.V. nijesu posjedovali identifikaciona dokumenta, iz kojeg razloga su privedeni u prostrije CB Bijelo Polje radi utvrđivanja identiteta. Nošenje identifikacionog dokumenta je zakonska obaveza. Pomenuta lica su nakon utvrđivanja identiteta puštena bez zadržavanja.

Policijski službenici neće dozvoliti narušavanje javnog reda i mira prilikom javnih okupljanja i prema svim licima koja budu kršila zakon preduzimaće zakonom propisane mjere i radnje, kaže se na kraju saopštenja Uprave policije.

Portal Analitika