Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Vojna akademija u Skoplju: Početni činovi za svršene kadete, zakletva za troje novih iz Crne Gore

Vojna akademija u Skoplju: Početni činovi za svršene kadete, zakletva za troje novih iz Crne Gore

Na Vojnoj akademiji „General Mihailo Apostolski“ u Skoplju, danas je za kadete koji su završili školovanje u ovoj godini, održana svečanost povodom njihove promocije u početne činove. Među njima je i troje iz Crne Gore. To su Marko Razić, Marija Knežević i Vidoje Gluščević.
Vojna akademija u Skoplju: Početni činovi za svršene kadete, zakletva za troje novih iz Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Svečanoj ceremoniji prisustvovala je i crnogorska delegacija, na čelu sa generalnim direktorom Direktorata za ljudske resurse, Mihailom Volkovim.

Čestitajući svim kadetima i kadetkinjama na okončanom školovanju, on je istakao značaj vojnog poziva: „Kada ste izabrali odgovoran i uzvišen oficirski poziv, istovremeno ste se opredijelili da se stavite u službu vaših domovina. Duboko vjerujem da ste se prilikom izbora ove profesije, vodili osjećajem patriotizma, lojalnosti i posvećenosti državama iz kojih dolazite i njihovim interesima. Vaša ambicija, želja za usavršavanjem, odgovornost i profesionalizam biće parametri koji će odrediti uspješnost vaših karijera“, kazao je Volkov.

On je podsjetio na uspješnu i plodotvornu saradnju ministarstava odbrane Crne Gore i Republike Makedonije, koja datira od 2010. godine, zahvaljujući kojoj se na Vojnoj akademiji “General Mihailo Apostolski” u Skoplju školuju i kadeti iz Crne Gore. Volkov je kazao da Vojna akademija u Skoplju uživa ugled visoko kvalitetne vojne obrazovne institucije, koja pruža adekvatno i primjenjivo vojno obrazovanje, sticanje znanja i sposobnosti u skladu sa NATO standardima, te da u potpunosti priprema kadete za prve komandne dužnosti.

„Moram istaći da je do sada 13 potporučnika Vojske Crne Gore uspješno završilo Vojnu akademiju 'General Mihailo Apostolski', od čega je troje završilo ove godine i oni sada predstavljaju bitne šrafove u Vojsci Crne Gore. Jedna od prednosti ove akademije jeste mogućnost posebnog usmjeravanja budućih mladih oficira na obuku za pilote u Centru za obuku pilota u Makedoniji. Ovu priliku su iskoristila dva potporučnika Vojske Crne Gore“, precizirao je direktor Direktorata za ljudske resurse.

Volkov je potom prisustvovao i polaganju zakletve za troje novih kadeta koji ove akademske godine počinju školovanje na Vojnoj akademiji u glavnom gradu Republike Makedonije. U ambasadi Crne Gore u Skoplju zakletvu su položili Biljana Dulović,Martin Pantović i Nemanja Gačević.

Trenutno se na Vojnoj akademiji “General Mihailo Apostolski” obrazuje 11 crnogorskih kadeta.

Portal Analitika